K.O. pro Slavii? Rozhodčí to udělat musel. Ale fotbal se sám ubíjí, říká bývalý sudí

Poprava, prasárna a mnoho jiných pejorativních přirovnání létalo veřejným prostorem po středečním zápase Slavie Praha na hřišti dánského Midtjyllandu. V odvetě 4. předkola Ligy mistrů dlouho vlastnili klíč k bráně milionářské soutěže „sešívaní“. Ovšem opakovaná penalta z hlediska českého fanouška krutě přihrála postup domácím. Co si o zlomovém momentu dvojzápasu, v němž se hrálo o prémii 413 milionů korun, myslí bývalý ligový rozhodčí Radek Příhoda?

Na úvod zrekapitulování závěru divokého večera v Dánsku: Midtjylland dostal od Slavie vyložený dárek v 79. minutě za stavu 1:1, kdy ještě „sešívání“ postupovali do Ligy mistrů. Záložník Pražanů Ibrahim Traoré velmi nešikovně odkopl míč na jinou stranu, než chtěl, a tak ho omylem vrátil do vlastního vápna. V něm balon dopadl přímo na ruku Tomáše Holeše. Slovinský rozhodčí Damir Skomina byl nekompromisní a okamžitě domácím nabídl výjimečnou příležitost k postupovému gólu v podobě penalty. V tu chvíli bylo zbytečné protestovat.

Ondřej Kolář je momentálně ceněný v Evropě za své komplexní brankářské kvality. A ty prokázal i v tomto případě. Pokus Soryho Kaby zlikvidoval. Euforicky si zakřičel, zapumpoval rukou. Jenže…

Jenže Skomina ho spolu se všemi slávisty zmrazil, a to pořádně účinným kapalným dusíkem. Do sluchátka dostal pokyn od videorozhodčího, že Kolář ještě předtím, než Kaba kopl do míče, opustil čáru. Ze záběrů bylo jasné, že šlo o záležitost maximálně deseti centimetrů, u kterých se zcela běžně přimhouří oko. Jenže VAR spolu se Skominou rozhodli jasně: „Penalta se bude zahrávat znovu.“ Alexander Scholz se na rozdíl od Kaby nemýlil.

„Pokutový kop jsem nikdy nenechával opakovat,“ řekl CNN Prima NEWS Radek Příhoda, někdejší rozhodčí, který v tuzemské nejvyšší soutěži pískal 237 zápasů. Sudím byl také v několika duelech v čínské lize. Dlouho figuroval na listině UEFA a FIFA. V prosinci 2018 s profesionální kariérou skončil.

Dnes už může přiznat, že v evropských pohárech otevřeně fandí českým klubům, a to včetně Slavie. „Úplně jsem se nerozčiloval. Za 15 let profesionální kariéry jsem zažil na hřišti leccos. Ale mrzí mě to. Kdyby to skončilo první penaltou, věřím, že žádné emoce na dánské straně nebudou,“ uvádí Příhoda.

Fotbal páchá sebevraždu

Sám kardinální rozhodnutí rozhodčích chápe. „Pravidla byla porušena, proto se penalta opakovala.“ Ale zároveň jsou podle něj ona pravidla momentálně trochu nešikovně nastavená. „Nevím, jestli je obecně dobré tu mít takové striktní posuzování, kdy se řeší pět centimetrů. Já bych takovýto pokutový kop nenechával opakovat.“

Sudí se v maximální možné míře snaží řídit pokyny UEFA (Unie evropských fotbalových asociací, pozn. red.), které jsou v určitých případech možná až absurdně nekompromisní. „Chápu, že UEFA to po rozhodčích chce, ti se to snaží maximálně dodržovat. Nemají na vybranou. Ale můj názor je takový, že fotbal touto přísnou optikou páchá sebevraždu,“ zmiňuje 46letý Příhoda.

V budoucnu se teoreticky může stát, že UEFA pravidlo přehodnotí a brankářům vytvoří určitou toleranci pro to, kam mohou vyběhnout. „K tomu bych se hlásil. Za Radka Příhodu mohu říct, že nejsem pro opakování penalt za těchto okolností. Samozřejmě by to byla jiná situace, pokud by se Ondřej Kolář nacházel metr před čárou,“ podotýká Příhoda. V tomto případě byl gólman Slavie takřka vzorný. Střelce svým postavením nemohl rozhodit ani si pro sebe zajistit výhodu tím, že by zmenšil střelecký úhel.

Skomina se nevydal k obrazovce, aby zhlédl celou situaci znovu, a dal pouze na dobré slovo muže u videa – Itala Massimiliana Irratiho. „Je to podobně jako u ofsajdu. Když videorozhodčí řekne, že to byl ofsajd, a gól proto neplatí, hlavní se vůbec nechodí podívat na obrazovku,“ vysvětluje Příhoda, který by byl zastáncem jiné varianty. „Víte, jaká je minuta, máte jasno, že tímto rozhodujete celý dvojzápas. Podle mě by bylo nejlepší, kdyby od VAR pouze dostal nějaké doporučení. Pak by ho mohl stvrdit po zhlédnutí záběrů a emoce by se částečně uklidnily.“

Příhoda dále připomíná jiné pravidlo, které občas zařídí opakování pokutových kopů. Tentokrát ne zaviněním brankáře. Před zahráním penalty nesmí nikdo z hráčů vstoupit do pokutového území. „Ani o dva centimetry. I zde bych byl pro, aby se vytvořila nějaká tolerance,“ uvádí a pokračuje v kritickém hodnocení pohnuté „doby VARové“. „U ofsajdu se řeší, jestli byl hráč v nedovoleném postavení špičkou kopačky, nebo půlkou špičky,“ říká Příhoda. „Nevím, jestli se při komplexním pohledu hra ubírá správným směrem. Fotbal se podle mě sám ubíjí,“ uzavřel.

Midtjylland paralyzovanou Slavii v závěrečných minutách dorazil dvěma góly a celkově si postup do základní skupiny Ligy mistrů zajistil po výsledku 4:1. Pětadvacetiletý Kolář plný emocí označil krátce po duelu Skominu za „prasorozhodčího“ a jeho rozhodnutí ve spolupráci s videem za „prasečinu největšího kalibru“.

Tagy: