K Zemi se žene asteroid dlouhý jako sedm Petřínů. Ten samý už v minulosti kolem prolétl

K modré planetě se řítí asteroid s označením 388945 (též 2008 TZ3), který by měl kolem Země o víkendu prosvištět ve vzdálenosti zhruba 5,6 milionu kilometrů. Střet s naší domovskou planetou proto nehrozí. NASA informovala, že to není poprvé, co se zmíněný asteroid k Zemi přiblížil.

Dle odhadů může být dlouhý až 490 metrů. Téměř půlkilometrový asteroid by tak svým objemem hravě překryl Empire State Building, Eiffelovu věž a hned několikrát i pražskou Petřínskou věž.

Asteroid 388945 se nejblíže Zemi prožene pravděpodobně v neděli, žádné riziko ale lidstvu nehrozí. Planetka proletí kolem ve vzdálenosti asi 5,6 milionu kilometrů. Web The Sun poznamenal, že vědci už 388945 dobře znají.

Pravidelný návštěvník

„Už v minulosti proletěl bez problému vedle Země. Stalo se tak v květnu roku 2020. Tehdy byl dokonce ještě blíže,“ uvedl web s tím, že asteroid tenkrát minul modrou planetu ve vzdálenosti 2,7 milionu kilometrů.

Objekt totiž obíhá kolem Slunce podobně jako Země, a proto se pravidelně zjevuje zhruba každé dva roky. O tomto víkendu ale asteroid proletí na dlouhou dobu nejblíže naší planetě.

Až se totiž 388945 vynoří z vesmírné temnoty znovu, což bude v květnu roku 2024, proletí kolem nás ve vzdálenosti 11 milionů kilometrů.

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) dlouhodobě sleduje trajektorie letu vesmírných objektů, které by mohly teoreticky Zemi zasáhnout. V průběhu dalšího století by neměl žádný meteorit na povrch naší planety narazit.

Strašák jménem Bennu

Největší vrásky dělá expertům planetka Bennu. NASA prvně stanovila, že Bennu může strefit Zemi někdy v období mezi letoškem a koncem 23. století. Pravděpodobnost takového střetu je 1 ku 1 750.

Za nejpravděpodobnější datum pak NASA označila odpoledne 24. září 2182. Šance, že se asteroid srazí se Zemí právě v tento den, je podle vědců 1 : 2 700, píše National Geographic.

Tagy: