Čokoláda a džus jako luxusní zboží? Ceny trhají rekordy, expert naznačil zdražení v obchodech

U některých potravin si musíme na zdražování zvyknout. Týká se to pomerančového džusu, který na komoditní burze trhá rekordy. Podobně je na tom i cena kakaa. Agrární analytik Petr Havel pro CNN Prima NEWS řekl, že čokoláda může za letošní rok meziročně zdražit i o více než 10 procent. Nadějí je letošní úroda, která by pomohla cenu snížit.

Koncentrát pomerančového džusu se obchoduje na komoditní burze. Ještě v roce 2021 se přitom libra pomerančového džusu prodávala za 1,40 dolaru. Nyní je ale na 4,87 dolaru. I když se může zdát, že se jedná o nízkou částku, nárůst je více než trojnásobný a cena se promítne i v obchodech.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Vláda se bojí daně na víno, řekl Kubáček. Lidovcům už nepomůže, ani kdyby rozdávali lahve gratis

Výrobci dokonce podle Financial Times zvažují, že by se do pomerančových džusů přidávaly i mandarinky nebo jiné ovoce. Pomerančovníky totiž napadá agresivní bakterie asijského citrusového psyllidu. Kromě toho přispělo k omezené produkci i nepříznivé počasí ve Spojených státech, Mexiku, Brazílii nebo Španělsku.

S podobnými problémy se potýká i kakao. Před rokem se tuna pohybovala na hranici 3 000 dolarů. Během dubna letošního roku ale cena vystřelila na 12 tisíc dolarů a nyní se nachází okolo 9 500 dolarů.

Podle agrárního analytika Petra Havla se u kakaa musí Evropa spoléhat na dovoz z jiných zemí. „Jsme odkázáni na dovoz například z Afriky. Je to ale hrozné, jednu chvíli byl nárůst ceny o 500 procent,“ řekl pro CNN Prima NEWS Havel.

Nevýhodou je, že cena kakaa roste už delší dobu. Podle Havla totiž bývalo pravidlem, že i když nastal cenový výkyv, tak ho výrobci dokázali rozložit v čase. „Je to totiž dobře skladovatelná surovina. Bude ale velmi záležet na letošní sklizni,“ řekl dále Havel.

Za čokoládu si letos připlatíme

A o kolik by se mohly výrobky z kakaa zdražit? Agrární analytik odhaduje, že se nebude jednat o skokové navýšení. „Bude probíhat postupné zdražování. Čím větší obsah kakaa produkt bude mít, tím bude i větší pravděpodobnost navýšení. Meziročně na konci letošního roku můžeme vidět i nárůst nad 10 procent,“ řekl Havel.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Trpké prozření Čechů: Důvěra v ekonomiku letos poprvé klesá. Experti ukázali na viníka

Podle něj byla vždy čokoláda a podobné produkty brány jako luxusní zbytná potravina. „Tedy taková, kterou člověk nutně nepotřebuje. Tato role se nyní potvrzuje a čokoláda může být luxusnějším zbožím. Je to ale proces, který už trvá nějakou dobu,“ dodal Havel.

Tagy: