Vánoce se prodraží. Drahá čokoláda a kakao dělají z cukroví luxusní pochoutku

Než začnete číst Co byste měli vědět, než začnete číst

  • Kakao zlevňuje, ale čokoláda ne?
  • Ceny surovin pro pečení rostou.
  • Vejce zdražila o více než polovinu.
  • Vánoční nákupy: Co se vyplatí a co ne?
Více

Letošní vánoční svátky mohou znamenat enormní nápor na naši peněženku. A to kvůli dražším surovinám k pečení. V obchodech už si lidé mohou všimnout vyšších cen čokolády, které se promítají do tradičních výrobků, jako jsou adventní kalendáře nebo jiné pochoutky. Kromě toho roste i cena kávy. Kakao přitom letos zaznamenalo dobrou sklizeň a snížení cen bychom mohli vidět už v příštím roce. Do konce letošního roku se však budou vyprodávat dražší zásoby.

Ještě nedávno řádila v českých domácnostech prudká inflace, která se promítala zejména na potravinách. Zdražení bude patrné i o letošních svátcích, protože najdeme vyšší ceny u surovin, které potřebujeme například na pečení. Největší rozdíl v ceně je patrný u kakaa, které zdražovalo zejména v loňském roce a trhalo rekordy. Na velkoobchodních trzích se loni v prosinci prodávalo za 11 tisíc dolarů za tunu. Nyní se cena pohybuje okolo 5 600 dolarů a můžeme vidět meziroční pokles o téměř 50 procent.

ČTĚTE TAKÉ: Babišův střet zájmů je taktická hra, míní Balšínek. Spor je o to, zda do ní přizvat veřejnost.

To se ale nepromítá do ceny v obchodech. „Zlevnění kakaa neznamená automaticky levnější čokoládu pro spotřebitele. Kakao tvoří jen část celkové ceny tabulky – roli hrají také energie, práce a obaly. Proto se nezdá, že by čokolády měly v dohledné době zlevnit, i kdyby cena kakaa dál klesala,“ uvedl analytik společnosti eToro Pawel Majtkovsky.

Zdražení potvrzuje i analýza cenového srovnávače potravin Kupi.cz. Podle jejich dat stojí holandské kakao i čokoládové sladkosti nejvíce v historii. „Holandské kakao, nezbytná surovina pro vánoční pečení, se letos v říjnu prodávalo za běžnou cenu v průměru za 57 korun za 100 gramů, což je téměř o 19 procent víc než loni a dokonce o 50 procent víc než před dvěma lety, kdy stálo 38 korun,“ uvedla datová analytička srovnávače Monika Kopčilová.

Vyšší cena je patrná i u těchto potravin ve slevách. V říjnu 2023 se balení o sto gramech prodávalo v průměru za 27 korun. Rok poté to bylo 32 korun a letos 47 korun. Během dvou let došlo ke zdražení o 74 procent. „Kakao patří v předvánočním období mezi nejvyhledávanější produkty. Přestože jeho cena roste, zákazníci mohou díky letákovým akcím stále ušetřit. Průměrná výše slevy se navíc s blížícími svátky zvyšuje. Aktuálně dosahuje kolem 25 procent,“ uvádí Kopčilová.

Cena kakaa má samozřejmě dopad i na cenu samotných čokoládových výrobků. Zákazníci to ovšem nemusí na první pohled poznat. Důvodem je tzv. smrskflace, kdy výrobci zmenšují gramáž balení, přičemž cena zůstává stejná. „Například čokoláda na vaření Orion se ještě loni prodávala ve 100g balení za průměrných 49,90 koruny. Letos ji většina obchodů nabízí už jen v 90g balení, které stojí běžně 49,90 koruny. To znamená, že gramáž se zmenšila o 10 procent a při přepočtu na 100 g se běžná cena zvýšila o 11 procent,“ dodává Kopčilová.

Zdražuje i káva nebo vejce

Podobný příklad zdražení jako u kakaa můžeme najít i u kávy. Ta se také na velkoobchodních trzích dostávala na historická maxima. V posledních dnech ale dochází k velkému zlevňování. „Arabika i robusta přes léto zdražily až o 40 %, což způsobilo sucho v Brazílii a americká cla na kávu z této země. Brazílie, největší producent kávy na světě, byla silně zasažena suchem v Minas Gerais, klíčové oblasti pro pěstování arabiky. K tomu se přidala cla na brazilskou a kolumbijskou kávu, která narušila globální obchod,“ uvedl Majtkovsky. I zde můžeme počítat s tím, že i když dochází na burze ke zlevňování, v obchodech se s příznivější cenou setkáme až v příštím roce.

Lidé si připlatí také za vejce, která jsou meziročně dražší o polovinu. Prodražit se nám může například příprava bramborového salátu, a to přesto, že ceny brambor jsou velmi příznivé kvůli dobré sklizni. Připlatíme si ale například za cibuli, celer, petržel, vejce či majonézu. Levnějšími surovinami jsou kromě brambor mrkev a hořčice.

S drahými vejci se budeme muset potýkat zřejmě až do příštího roku. Ta oproti předloňsku zdražila o 51 procent. Důvodů je hned několik. Hlavním problémem jsou rostoucí náklady zemědělců, kteří investují do nosnic. V poslední době se totiž setkávají s tlakem, aby se podmínky pro chov zvířat vylepšily. „Více místa ale znamená, že buď na stávajícím prostoru máte méně nosnic, nebo chov rozšíříte. To stojí další náklady,“ řekl dříve pro CNN Prima NEWS agrární analytik Petr Havel.

Kvůli dražšímu mléku, máslu, rozinkám či mandlím zdraží i oblíbená vánočka. A to přesto, že mouka či cukr jsou meziročně levnější.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vánoční cukrovinky vyjdou nejdráž v historii, říká ekonom. Ceny kakaa jsou jako na houpačce.