Cena čokolády je rekordní, stoupla o více než 100 procent. Experti čekají další zdražování

Čokoláda oproti loňskému roku extrémně podražila.

Ceny čokolády dál porostou

Kilo kakaa oproti loňsku podražilo o 126 procent. Zatímco loni ve stejnou dobu stálo okolo 79 korun, letos je to 179. Viníkem je podle expertů nedostatek sběračů na plantážích a také špatné počasí. Obchodníci to promítli do cen čokolády a bude prý hůř. Do roka by mohla podražit o dalších třicet procent. V jednotlivých obchodech ovšem narazíte na velké cenové rozdíly.

Šest obchodů celorepublikových řetězců v Praze, pět rozdílných cen náhodně vybraných čokolád. Nejlevnější Milka je aktuálně v Kauflandu za 24,90. Byla ovšem v akci, jinak se cena stejné čokolády v obchodech pohybuje okolo 66 korun. Přes 60 korun za stejnou čokoládu lidé zaplatí také v Albertu, Penny, Lidlu a Bille.

ČTĚTE TAKÉ: Nebezpečná kuřecí prsa z Polska, obchodní řetězec je stahuje z prodeje. Nejezte je, varuje

Nejdražší byla naopak mléčná Studentská pečeť v Bille, a to za necelých 140 korun. Nejméně za stejnou tabulku čokolády zákazníci zaplatí v Albertu a Penny, a to 44,90. I v tomto případě ji však obchodníci nabízeli v akci.

„Různé obchody se mohou rozhodnout nastavit cenu jinak, ale když vidíme někdy až trojnásobné rozdíly v cenách, tak si myslím, že je v tom nějaká obchodní strategie,“ řekl pro CNN Prima NEWS ekonom Pavel Peterka.

Vliv na růst cen ale nemá jen kakao. „Určitě porostou také kvůli ceně mléka, které v poslední době zdražilo. Ovšem to je spíše jenom krátkodobý výkyv, který můžeme dát do souvislosti třeba s počasím, neúrodou a podobně,“ uvedla ekonomka Markéta Šichtařová.

Ceny podle ekonoma Pavla Peterky ovlivňuje také nedostatek pracovníků na afrických plantážích. Hodnota kakaa proto za poslední rok vylétla o více než 100 procent. „Současná situace nasvědčuje tomu, že růst ceny této komodity bude v dalším roce výraznější. Hovoří se až o dalších 30 procentech,“ sdělil Peterka.

Ekonomové očekávají, že se ceny čokolád před Vánoci vyšplhají ještě výše, aby je pak řetězce těsně před svátky zlevnily ve velkolepých slevách.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Ceny obědů překročily 200 korun, nejdražší jsou na jihu Čech. Kde se najíme nejlevněji?

Tagy:
supermarket čokoláda kakao ceny obchod ekonomika Česko makroekonomie produkty a služby ekonomika, obchod a finance spotřební zboží nápoje a potraviny