Kalousek je dobrý komik. I Zeman byl, dokud neulehl do nemocnice, glosují umělci

Co Čech, to politik! (921)

I politiku provází humor. Kromě Jan Grolicha (KDU-ČSL), který dříve vystupoval jako komik, bychom mohli najít řadu dalších politiků, kteří by úřadování z fleku mohli vyměnit za toto povolání. Shodli se na tom v pořadu Co Čech, to politik! grafik Tomáš Břínek (TMBK), karikaturista Štěpán Mareš a stand-up komička Adéla Elbel.

„Takový stand-up komik jako já nemůže být asi nikdo. Vynikající byl ale Honza Grolich a pak by byl dobrý i Miroslav Kalousek, toho miluju, to se ví,“ prozradila ve vysílání CNN Prima NEWS stand-up komička Adéla Elbel.

„Dobrý stand-up komik byl i Miloš Zeman, dokud neulehl do nemocnice,“ doplnil ji karikaturista Štěpán Mareš. Grafik Břínek by k Zemanovi přidal i další. „Ještě Jiří Ovčáček, ač není politik. Dobrý komik je i Babiš,“ sdělil.

Umělec, známý především pod přezdívkou TMBK, si prý s mluvčím Hradu dokonce i občas napíše. Naposledy parodoval jeho žalmy, které Ovčáček zveřejnil v době, kdy byl prezident Zeman v nemocnici. „Není přímo mým fanouškem, dlouho sem s ním nemluvil. Jdu mu napsat,“ reagoval na dotaz moderátora Břínek.

Jak sám přiznává, hranici, u které by si řekl, že je už něco „moc“, nemá. „Cenzurou jsou pro mě sociální sítě. Když tam dám Hitlera nebo sebevraždu, tak mi to smažou. Ani s politiky o tom moc nemluvím a berou to. Někdy si mé příspěvky dokonce přesdílí, aby vypadali, že se umí zasmát sami sobě,“ dodal Břínek.

Naopak karikaturista Štěpán Mareš si po dobu své kariéry musel projít řadou soudních procesů. „Byly tam výhrůžky, soudy, žaloby. Můžu říct, že snad jeden z nejdelších soudních procesů se táhl s paní Petrou Paroubkovou, která to dotáhla až do Štrasburku,“ popsal v pořadu Co Čech, to politik! kreslíř Mareš. Manželka Jiřího Paroubka, který byl tehdy v ČSSD, však neuspěla.

I Elbel do svých vystoupení zahrnuje téma politiky. „Jen ne v televizních vystoupeních, protože tam to má nějakou trvanlivost. Než by se to odvysílalo, je to pryč, ale naživo je to potřeba a lidi to berou. Nejvíc táhne bizár – flákanec a tak,“ dodala Elbel.

Tagy: