Ovčáčkovy žalmy mají konotaci smrti, šokují mě, říká Kocáb po hospitalizaci Zemana

S Milošem Zemanem pojí Jiřího Ovčáčka dodnes velmi přátelský vztah.

Co Čech, to politik! (914)

Žalmy mluvčího prezidenta Miloše Zemana nesou konotaci smrti. V pořadu Co Čech, to politik! na CNN Prima NEWS to řekl hudebník a politik Michael Kocáb, který dodal, že ho vyjádření Jiřího Ovčáčka na sociálních sítích šokovalo. Kromě Kocába byli hosty vysílání spisovatel a novinář Ondřej Neff a hlavní epidemiolog IKEM Petr Smejkal.

Prezident Miloš Zeman byl v úterý hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN)Jeho mluvčí Jiří Ovčáček dosud neinformoval o tom, co přesně hlavě státu je. Na sociálních sítích je přitom aktivní a zmiňuje zde žalmy z bible. „Hlasitě jsem volal k Hospodinu a vyslyšel mě ze své svaté hory. Klidně jsem ulehl a usnul. Probudil jsem se, protože mi Hospodin pomáhá. Nezaleknu se ani tisíců, kteří mě obkličují,“ napsal na Twitteru.

To doslova „šokovalo“ zpěváka, politika a možného kandidáta na prezidenta Michaela Kocába. Slova, která mluvčí napsal, podle něj nesou „konotaci smrti“. „Snad jeho (prezidenta) stav není tak závažný, ale toto je zarážející,“ řekl Kocáb.

Podobně to vidí i spisovatel Ondřej Neff. „Ty konotace tam byly zřetelné. Ale nemá smysl spekulovat,“ uvedl. Hlavní epidemiolog IKEM Petr Smejkal poukázal na fakt, že v západní Evropě je běžné o zdraví významných politiků informovat. Jejich zdravotní stav totiž může mít vliv na rozhodnutí, která činí. „Výkon politika je spojen s jeho zdravím,“ podotkl Smejkal.

Neff v pořadu Co Čech, to politik! stočil řeč také na to, jak by v případě prezidentovy dlouhodobé absence museli postupovat ústavní činitelé. „Oficiálně bylo řečeno, že jde o nějakou prohlídku či rutinní záležitost. Nicméně jsem se podíval do Ústavy, kdyby to nějak prezidentovi znemožnilo vykonávat funkci, a nedospěl jsem k tomu, že by to šlo nějak po másle,“ uvedl spisovatel.

Zeman vždy poutal pozornost, říká Neff

Podle Kocába je aktuálně informace natolik čerstvá, že k tomu není možné mnoho říci. „Ale zítra či pozítří se to už bude muset řešit,“ dodal hudebník s tím, že právě na prezidentovi závisí například jmenování předsedy vlády.

Neff k Zemanovi poznamenal, že byl vždycky svéráznou postavou: „Znal jsem ho v době předrevoluční a on na sebe vždycky poutal pozornost. Připadá mi legrační, že často vyčítáme politikům bezbarvost, nudnost a šedivost.“

Kromě Zemana je v ÚVN aktuálně hospitalizován i jeho předchůdce ve funkci prezidenta Václav Klaus. Mluvčí jeho institutu Petr Macinka médiím oproti Ovčáčkovi sdělil, že Klaus byl do nemocnice přijat kvůli problémům s krevním tlakem.

Tagy: