Pronesl Fiala projev budoucího premiéra? Jdeme do bitvy a naší povinností je vyhrát

Současné volby jsou bojem o svobodnou zemi, prohlásil na zahájení ostré fáze kampaně v pondělí večer předseda koalice Spolu a lídr ODS Petr Fiala. Jeho strana je společně s lidovci a TOP 09 připravena svést bitvu o zemi, vyhrát ji, sestavit vládu a udělat tak definitivní tečku za osmiletým vládnutím hnutí ANO a ČSSD. Fiala byl ve svém více než půlhodinovém projevu velmi emotivní a snažil se pasovat do role budoucího premiéra.

„Buďto v nadcházejících volbách zvítězí populisté a extremisté a spolu s nimi i nezodpovědnost, rozhazování a utahování šroubů. Nebo lidé dají přednost demokratickým silám a změně a Česká republika zůstane svobodnou, demokratickou a prosperující zemí. Ne, vůbec nepřeháním. Tyto volby nejsou o ničem menším. Teď jde opravdu o všechno,“ prohlásil na úvod svého projevu při startu horké fáze kampaně předseda koalice Spolu Petr Fiala (ODS).

„Je naší povinností tuto bitvu svést. Je naší povinností tuto bitvu vyhrát a sestavit vládu, která udělá tečku za politikou posledních osmi let,“ hřímal za bouřlivého potlesku straníků a koaličních příznivců Fiala. Do voleb zbývá posledních 17 dní.

Podle matadorů české politiky a bývalých předsedů ODS a TOP 09 Mirka Topolánka a Miroslava Kalouska se jednalo o premiérský projev a jeden z nejlepších, jaké kdy Fiala přednesl.

Zemi hrozí finanční krach

Hlavní hrozbou, které je třeba předejít, je podle současného předsedy ODS spolupráce ANO s SPD a komunisty. „Když vyhrají populisté a extremisté, udělají z nás během několika let nevýznamnou, izolovanou, chudou a ohroženou zemi na východě Evropy. To je něco, co nesmíme v zájmu sebe i našich dětí připustit,“ burácel dále v projevu Fiala.

Volby 2021 v jasných otázkách a odpovědích

Zajímají vás konkrétní body z programů politických stran, ale nechcete se probírat stovkami stránek? Redakce CNN Prima NEWS vybrala hlavní témata za vás.

Programy stručně

„Podívejte se na to, jak po osmi letech vlády hnutí ANO a socialistů vypadá hospodaření našeho státu. Naší zemi hrozí v horizontu několika let finanční krach,“ pokračoval lídr koalice.

Pokud podle něj bude ANO pokračovat, čeká zemi bankrot státních financí. „Ten ale zaplatíme my všichni. Pokud bude pokračovat současné populistické rozhazování, nebude za několik let na fungující zdravotnictví, na důchody ani kvalitní školství. Jen příjemci mnohamiliardových dotací se nám budou hlasitě smát odněkud z francouzské Riviéry,“ uvedl Fiala s odkazem na dovolenkovou destinaci premiéra Andreje Babiše.

Současná vláda a premiér mají podle něj obrovskou moc. „Nakoupili si média. Těší se podpoře z Ruska placených konspiračních serverů. A lijí jed do české společnosti. Ničí hodnoty. Rozvracejí vztahy. Uplácejí svoje voličské skupiny. Záměrně staví děti proti rodičům a prarodiče proti vnukům. Nic jim není svaté. Jejich cíl je zřejmý. Ovládnout Českou republiku,“ pokračoval Fiala s tím, že o změnu se chce ucházet společně se šéfkou TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou a předsedou lidovců Marianem Jurečkou.

Pět priorit Spolu

V rámci projevu představil i pět priorit koalice:

  1. Zastavení zadlužování země. Současná vláda schválila na letošní rok schodek státního rozpočtu až 500 miliard korun. Podle opozice je zadlužování daleko vyšší, než byly potřebné neplánované výdaje v souvislosti s pandemií koronaviru. „Zastavíme hrozivé zadlužování České republiky, a to bez zvyšování daní. Máme totiž poslední šanci nenechat našim dětem a vnukům dluhy. Za další čtyři roky už bude pozdě,“ řekl v projevu Fiala.
  2. Prozápadní směřování ČR s napojením na EU a NATO. „Spolu vám garantujeme jasnou demokratickou a prozápadní orientaci České republiky. Chceme rychle zbavit Rusko a Čínu vlivu na naši politiku a jejich místní pátou kolonu oslabit. Naše budoucnost totiž leží pouze v naší aktivní evropské a v transatlantické spolupráci. Proto je třeba, abychom do roku 2025 dokázali vynaložit slíbená 2 procenta HDP na naši obranu,“ prohlásil předseda ODS v projevu.
  3. Digitalizace státní správy. „Zdigitalizujeme ve státní správě všechno, co půjde, a i díky tomu zatočíme s byrokracií. A naučíme český stát opět sloužit vám, jeho občanům. Všichni tím ušetříme spoustu peněz i času,“ pokračoval Fiala.
  4. Řešení bytové krize. „Nechceme, aby mladá generace odcházela do zahraničí, protože se bydlení stane luxusem pouze pro vyvolené. Chceme mladým lidem dát perspektivu u nás doma. Kombinací podpory mladým rodinám a zrušení zbytečných překážek proto zajistíme, aby se v naší zemi postavilo minimálně 40 tisíc bytů ročně,“ uvedl lídr koalice v projevu.
  5. Vzdělání. „V různých částech naší země mi lidé vyděšeně říkají to samé: Ty děti se učí to, co jsme se ve škole učili už my. A přitom dnes si ty informace mohou obratem najít na internetu. Ale nikdo už je neučí, jak s těmi informacemi pracovat, jak je vyhledávat, kriticky posuzovat, hierarchicky třídit a jak je zasadit do kontextu. Jinými slovy, naše děti se hodně memorují a biflují, místo toho, aby se kreativně vzdělávaly,“ doplnil Fiala. Není to podle něj ale vina učitelů, nýbrž státu. „Pokud nebudeme naše děti vzdělávat moderně, pak časem nebudeme moci konkurovat. Ten vlak už nám začal ujíždět a máme poslední šanci ho chytit,“ dodal.

Spolu nenabízí růžovou přítomnost

„Koalice Spolu vám nenabízí laciné výkřiky na billboardech. Nenabízí vám růžovou přítomnost a nezamlčuje vám, že naše budoucnost může být temná,“ hlásal dále za ovací spolustraníků Fiala s tím, že aby se tak nestalo, musí vláda ANO skončit.

Babiš podle něj před osmi lety slíbil, že zemi nezadluží, slíbil kilometry dálnic a chlubil se i jako schopný manažer, ale nic z toho se mu podle Fialy nepodařilo.

„Všichni dobře víme, že neúspěchy jsou nedílnou součástí života i politiky. Nikdo na ně není pyšný. Zpravidla nám ale nabízejí šanci poučit se, přehodnotit svoje názory a postupy, přiznat si chyby. Ovšem to dokážou jen lidé, kteří jsou zodpovědní a také do jisté míry morálně silní,“ prohlásil Fiala s tím, že takový ale Babiš není.

„Chci vám nyní nabídnout svoji ruku a ujistit vás, že vás nezklameme. Jsme změna, které můžete věřit,“ směřoval ke straníkům i voličům.

Na závěr svého projevu slíbil, že po čtyřech letech vlády jejich koalice bude mít Česko hotovou tolik potřebnou důchodovou reformu, stabilní finance, dostupnější bydlení nebo nové dálnice a vysokorychlostní tratě. Slíbil, že nebudou ani fronty na úřadech, bude modernizované školství či šetrnější zemědělství.

„Určitě sami vnitřně cítíte, jak velká to bude změna proti tomu, co tady máme dnes. Máme jedinečnou šanci změnit Českou republiku k lepšímu. Tak ji nepropásněme. Pojďte do toho s námi. Protože teď jde o všechno,“ ukončil svůj projev lídr koalice Spolu Petr Fiala.

Tagy: