Kalousek nemá eurovolby vůbec jisté. Problémem pro Spolu bude Zahradil, zní od Pekarové

Strany začínají řešit složení kandidátek do evropských voleb, které se budou konat příští jaro. Ač eurovolby Čechy tolik netáhnou, na listinách by se mohlo objevit spousta známých jmen. A zajímavé bude už jen samotné domlouvání kandidátů.

Politický matador Miroslav Kalousek (TOP 09) by mohl kandidovat v eurovolbách, napsal Deník N. Kalousek řekl, že je to jedna z možností, kterou teoreticky zvažuje. Jenže šéfka TOP 09 a předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová z jeho plánů tak nadšená není.

K TÉMATU: Dělají ze mě čerta, ale zlá nejsem. Mí kritici jsou plní zášti a frustrace, říká Pekarová

„To je jeho přání. Není to tak, že by mohl kandidovat,“ prohlásila v rozhovoru pro web CNN Prima NEWS Pekarová. Dodala, že se teprve řeší, v jaké formaci se do voleb vůbec půjde.

„Umím si představit, že půjdeme sami jako TOP 09 i v koalici Spolu, i když tam bude složité domluvit se programově i personálně. Takže nechci předjímat, jak to dopadne a ani kdo bude, nebo nebude kandidovat. Rozhoduje o tom výkonný výbor, ve kterém jsou zastoupeny všechny regiony. Ne pouze šéf strany jako v některých hnutích,“ dodala Pekarová.

Tři vládní strany – ODS, KDU-ČSL a TOP 09 nyní vedou debaty, v jakém složení do voleb jít. Zatím není jasné, jestli půjdou samostatně, nebo opět v koalici Spolu. Podle informací CNN Prima NEWS si premiér Petr Fiala (ODS) stojí za tím, že koaliční spolupráce funguje dobře.

Zahradil podceňuje Čínu, míní šéfka topky

Otázkou však je, zda se tato trojice stran bude schopná domluvit na jménech i programu. Problémem by třeba pro TOP 09 mohl být europoslanec ODS Jan Zahradil. To přiznává i sama Pekarová.

„V případě tohoto kandidáta by to bylo právě těžko představitelné, že bychom kandidovali jako Spolu. Ne kvůli tomu, že se vůči mně vyjadřuje kriticky, ale kvůli názorům, které zastává ve vztahu k Evropě a podceňování hrozby Číny. S ním bychom neměli šanci sladit se programově,“ komentovala šéfka topky.

Zahradil zkritizoval její nedávnou cestu na Tchaj-wan. „Tchajwanský ex-prezident Ma přiletěl na návštěvu Číny. První takovou od roku 1949. Ještě před ním jednala v Pekingu delegace tchajwanské Hospodářské komory,“ popisoval na Twitteru. „Zároveň je na návštěvě Číny generální sekretář sdružení ASEAN. ASEAN a Čína jsou centrem největšího obchodního bloku na světě, RCEP. Opět mám pocit, že tady tak trochu nevíme, která tam bije,“ uvedl Zahradil.

Začátkem března také na sociálních sítích napsal, že Pekarová je o tři levely hloupější než Babiš. Reagoval tak na příspěvek Kalouska, který označil premiéra Fialu za populistu a přirovnal jej k Andreji Babišovi.

Do Bruselu Nerudová či Hayato?

V souvislosti s eurovolbami se skloňuje několik zajímavých jmen. Kandidaturu nevyloučila ekonomka a bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně a neúspěšná prezidentská kandidátka Danuše Nerudová. Téma Evropské unie je podle ní spjato s mladými lidmi. Zatím nemá jasno, na čí kandidátce by figurovala.

Za hnutí STAN by mohl vést kandidátku místopředseda Jan Farský. Do Evropského parlamentu by chtěl za KDU-ČSL jejich poslanec Hayato Okamura, bratr šéfa SPD Tomia Okamury.

Tagy: