Rakušanův přešlap se starosty: Přejmenujte STAN, zní z opozičních lavic. Kalousek se baví

Nevěřím tomu, že se dá se starosty dohodnout. V souvislosti s rušením poboček České počty to v rozhovoru pro Deník N uvedl ministr vnitra Vít Rakušan. Pro leckoho překvapivý výrok šéfa hnutí STAN se stal předmětem debat na sociálních sítích. Posměšné rýpnutí si neodpustil například bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Členové hnutí ANO žádají přejmenování STAN.

„Asi má (Vít Rakušan) pravdu. Když to ale říká předseda hnutí, které vzniklo jako profesní sdružení starostů za účelem lépe se dohodnout s centrální mocí, má to svůj půvab,“ uvedl Kalousek na Twitteru s notnou dávkou pobavení. Spoluzakladatel TOP 09, která s hnutím STAN v uplynulých letech úzce spolupracovala, reagoval na Rakušanův výrok v rozhovoru pro Deník N.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Fiala: Poště do konce roku hrozil krach, museli jsme jednat. Minulé vlády strkaly hlavu do písku

Ministr vnitra se v případě rušení některých poboček České pošty a jednání s lokálními starosty vyjádřil následovně: „Nevěřím tomu, že se dá se starosty dohodnout. Rušení poboček se přitom týká jen asi 112 starostů. Ve velké části obcí je jen jedna pošta, ta zůstane zachována. To jsme si předsevzali a splnili beze zbytku.“

Do Rakušana se kvůli zmíněnému výroku pustili i někteří členové opozice. Ozvala se například ministrova soustavná kritička – poslankyně a v rámci hnutí ANO stínová ministryně vnitra Jana Mračková Vildumetzová.

„Tak se starosty se prý nedá dohodnout. A to říká předseda Starostů a nezávislých. Moc pěkné. Neměli byste se už vážně přejmenovat? Nemůžete si přece hrát na to, že starosty reprezentujete, a přitom o nich mluvit takhle,“ vzkázala Mračková šéfovi STAN.

Stejného názoru je i poslanec Ondřej Babka (ANO): „Už je možná na čase přejmenovat to vaše hnutí, které jen parazituje na dobrém jméně starostů, ale ve skutečnosti s nimi nemá nic společného a vlastně jimi spíš pohrdá.“

O něco podobného Rakušana žádala již v létě minulého roku skupina více než 20 starostů v otevřeném dopise. Vicepremiér a ministr vnitra tehdy na dotaz redakce CNN Prima NEWS uvedl, že on, ani jeho kolegové o přejmenování hnutí STAN rozhodně neuvažují.

U poboček ještě může dojít k přehodnocení

V případě současného problému ohledně České pošty podle Rakušana není možné dosáhnout konsenzuální shody na zrušení 300 poboček. „Naopak je funkční postup, který jsme zvolili. Byly vytipovány pošty ke zrušení a my, respektive Česká pošta se setkává se samosprávami a je ochotná se bavit o jejich lokálním pohledu,“ řekl Rakušan Deníku N s tím, že na počtu vytyčených poboček trvá.

Pošta prý konkrétní pobočky vybírala podle návštěvnosti klientů, počtu uskutečněných transakcí, ekonomické rentability jejich provozu i podle kritérií, jež jsou důležitá z pohledu klienta, jako jsou například bezbariérový vstup nebo dostupnost MHD. Stejně jako premiér Petr Fiala (ODS) i Rakušan naznačil, že v některých konkrétních případech nemuselo dojít ke správnému vyhodnocení.

„Česká pošta nevyloučila, že nějaký argument může považovat za relevantní, i když třeba nebude odpovídat přesně datovým základům, ze kterých vychází,“ dodal. Podle vlády musí Česká pošta projít transformací, jejíž součástí nejdříve byla změna managementu a následovat má uzavření stovek poboček i propouštění části zaměstnanců. Zmíněná přeměna bude připravena do několika měsíců.

Tagy: