Pekarová: Dělají ze mě čerta, ale zlá nejsem. Mí kritici jsou plní zášti a frustrace

Od svých politických rivalů si šéfka Sněmovny a předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová nejednou vyslechla, že je zlá. „Svým dosavadním životem jsem snad projevila, že to tak není,“ odmítá nařčení v rozhovoru pro web CNN Prima NEWS. Mluvila také o tom, že vláda nedělá škrty s potěšením, či o své cestě na Tchaj-wan.

Jste zlá?
Vždycky je složité hodnotit sám sebe. Pokud na sebe máte zdravý náhled, který je i kritický, tak na sobě vidíte snáz negativa než pozitiva. Ale nemyslím si, že jsem zlý člověk. Svým dosavadním životem jsem snad mnohokrát projevila, ať už ve svých dobrovolnických aktivitách, nebo v tom, jakým způsobem přistupuji k veřejným funkcím, že zlá skutečně nejsem.

Poslanec ANO Milan Brázdil, který o vás tento týden ve Sněmovně řekl, že jste zlý člověk, nebyl první. Exprezident Václav Klaus v minulosti prohlásil, že vám čiší zlo z očí. Proč myslíte, že to o vás říkají?
Protože ze mě chtějí dělat čerta a veřejného nepřítele. Pan Brázdil svůj výrok odůvodnil tím, že jsem se před deseti lety na nějakém obědě nezasmála jeho vtípku. To hovoří za vše. A pan Klaus mi nemůže přijít na jméno, protože nesouzním s jeho názory. A on nesouzní s těmi mými, které jsou proevropské, on je protievropský. Ti, kteří neumí ustát tíhu argumentů, se často snaží člověka onálepkovat. Vždy je snazší jít do osobní roviny než věcně polemizovat s názory.

Jak jste se cítila, když poslanci jednali o vašem odvolání z čela Sněmovny?
Příjemná debata to nebyla. Mnozí poslanci a poslankyně si neodpustí jít právě do té osobní roviny. Ale snažím se nevnímat to osobně, jsme v různých stranách, máme různé názory. Časem si proti tomu člověk vytvoří určitou obranu. Ale nechci působit jako nějaký tvrďák, kterému je to úplně jedno. Jen vždy posuzuji výroky i podle toho, kdo je o mně říká. A když je říkají poslanci, kteří dehonestují všechny kolem, tak mě to tolik nemrzí. Vypovídá to spíš něco o nich. Jsou plní zášti a frustrace. Kdyby mi takové věci říkal někdo, koho si velmi vážím, tak bych si ty věci brala jinak.

K TÉMATU: Opozice neprosadila odvolání Pekarové. Důvody byly liché, řekla šéfka Sněmovny

Atmosféra ve Sněmovně je zdaleka nejhorší za poslední roky, často je paralyzovaná. Co s tím jako předsedkyně chcete dělat?
To je obecná představa, že to mám nejvíc v rukou já. Ale ve skutečnosti to tak vůbec není. Mají to v rukou ti poslanci, kteří se rozhodnou využívat skulin jednacího řádu.

Jako předsedkyně se ale přeci můžete snažit to s nimi nějak řešit.
Tu snahu mám. A nejen já, ale i ostatní kolegové z grémia. Snažíme se s opozicí dohodnout na průběhu schůze, který bude důstojný a efektivní. Ale stávající opozice se v mnohém chová odlišně než jakékoliv předchozí opozice. Vezměme si jen to, kolik návrhů k programu schůze je schopna dát. Tento týden se jednalo dva dny a z toho jsme strávili 4,5 hodiny jen tím, že předkládali své návrhy na změnu pořadu schůze, přičemž desítky poslanců ANO přicházely s tímtéž návrhem – Česká pošta. Jen změnili kraj v názvu toho bodu. Snažíme se dohodnout i na změnách jednacího řádu. Ale kde není vůle, tam není cesta.

U opozice není vůle?
Opozice velmi často nedodržuje dohody, které se udělají. Není tady základní důvěra, že na co si podáme ruku, to platí. Jeden ze základních momentů zablokované Sněmovny je ten, že nesoupeří opozice versus vláda, ale opoziční hnutí mezi sebou. Andrej Babiš po svém debaklu v prezidentských volbách jasně vyhlásil zájem oslovovat voliče SPD a stran, které se nedostaly do Sněmovny, tedy často radikálního proudu. Proto dochází k takovému vymezování se dvou opozičních lídrů, kdo je větší opozice. To způsobuje častokrát paralýzu. A byl to i důvod té nejdiskutovanější situace, kdy Andrej Babiš prohrál s Okamurou souboj o nejdelší projev. Andrej Babiš to potřeboval něčím přebít, aby i on byl v těch titulcích, jak se strašně pere za důchodce. Když se mu naskytla příležitost, tak se rozhodl okupovat řečniště a nerespektovat řídícího schůze. To už se v minulosti jednou stalo. Šlo o případ Lubomíra Volného, který potom přešel k fackám a vytrhávání mikrofonů.

Ceny potravin jsou nehorázně vysoké. Tlačíme na ministra zemědělství.

Bála jste se, že dojde k fackám znovu?
Jednoznačně. Myslím, že k tomu se schylovalo. Atmosféra byla po čtyřech dnech nepřetržitého jednání s velkým nedostatkem spánku velmi napjatá. Ta videa jsou k dohledání. Andrej Babiš odmítal respektovat jednací řád, řídícího schůze místopředsedu Bartoška a stál u pultíku a říkal, ať ho klidně vyvedou. Když to viděli ostatní, tak rychle přispěchali. První Tomio Okamura. Uvědomovali si, že se situace může vyhrotit natolik, že o ní média budou psát a oni u toho mohou být vidět. Okamura vykřikoval od pultíku: ,Zavolejte sem klidně policii a pošlete na nás antony.‘ Ale tím ukázal, o co jim ve skutečnosti šlo. Šlo jim o to, abychom nechali zasáhnout ochrannou službu, aby je vyváděla. Ochranná služba se mě i ptala, jestli mají zasáhnout. Ale přesně tohle jsem nechtěla. Měla jsem na paměti, že přesně takové momenty oběhnou celý svět a naše Sněmovna bude ve všech televizích světa s těmi záběry, které známe z východních nebo balkánských zemí.

Šéfka klubu ANO Alena Schillerová vám doporučila, abyste někdy sestoupila z předsednického pultu a zkusila se setkat s někým jiným než členy nebo voliči TOP 09. Nemá Schillerová pravdu v tom, že vysoce postavení politici se často dostanou do určité bubliny a už nedokážou tolik vnímat problémy obyčejných lidí?
Odmítám, že by se mi tohle dělo. Jsem mezi lidmi velmi často. Než jsme letěli na Tchaj-wan, byla jsem na návštěvě Plzně, kde jsem se setkala se stovkami lidí. Mám průběžnou zpětnou vazbu. Vnímám, že ne všichni naší vládě fandí a mají jí mnohé za zlé. Snažím se s nimi mluvit o tom, co bychom měli dělat jinak, vysvětluji naše kroky. Vím, jak lidé žijí a jakým problémům čelí. Na rozdíl od paní Schillerové jsem si nenechala platit apartmán v Pařížské a fotografa za dva miliony ročně. Takže zrovna od ní zní takové rady velmi úsměvně. Do této funkce jsem se nenarodila, ale dostala se do ní postupně prací. Pocházím z velmi skromných poměrů, moji rodiče stále žijí ve Svitavách, jezdívám za nimi. Ta upřímnost je tam na jiné úrovni. Říkáme si věci tak, jak jsou.

Co myslíte, že teď lidi nejvíc trápí?
Obávají se toho, co bude. Cítí velkou míru nejistoty. Mají strach, jestli ještě více porostou ceny, ceny potravin jsou nehorázně vysoké. Tlačíme na ministra zemědělství, aby v tom podnikal aktivnější kroky. Ale cestou není snižovat DPH, jak by si představovala opozice. Mimo jiné Andrej Babiš ovládá desítky procent trhu s potravinami, takže jestli to má někdo v rukou, tak právě on. Může si snížit své vlastní marže, aby ulevil lidem. Může pro to udělat víc než politici.

Miroslav Kalousek nedokázal svoje škrty dostatečně jasně obhájit před veřejností.

Kabinet zároveň chystá dost nepopulárních kroků od snížení valorizace důchodů, rušení poboček České pošty, navrácení karenční doby, zrušení příspěvku na stavební spoření. Dokážete se s tím ztotožnit? Nejsou to pro vás asociální kroky?
Kromě České pošty je ještě všechno v řešení. Uvidíme, jak to bude. Ale co se týče úspor, tak skutečně nemůžeme ponechat současné tempo zadlužování. Brzy bychom narazili a dopadlo by to nejhůř na sociálně slabší. Ti, kteří potřebují, aby tady stát byl a podal jim pomocnou ruku, jako jsou dlouhodobě nemocní, zdravotně znevýhodnění, senioři, kterým nestačí síly, tak pro ty tady stát je a má jim pomáhat. Ale když na to nebude mít, tak to odnesou jako první. Nejde dál pokračovat v nezodpovědné politice, kterou nastolily bývalé vlády a neřešily dlouhodobou udržitelnost. Řešily jen ze dne na den své volební preference. Potřebné kroky nečiníme s nějakým potěšením. Chceme ozdravit finance a zabránit v budoucnu katastrofě.

Zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek vládu dost cupuje. Například řekl, že výsledky hospodaření státu jsou děsivé a že hospodářská politika Fialovy vlády je pod psa. Chápete jeho výtky?
On je v tomto dlouhodobě kritický a konzistentní. Když byl ministrem financí, tak úsporné kroky dělal. Ale právě z toho se musíme poučit. Udělal jich příliš mnoho a příliš škrtil výdaje. Vrátilo se to v určité míře v delší krizi, které se bývalo dalo vyhnout. Škrty navíc tehdy nedokázal dostatečně jasně obhájit před veřejností. Musíme vnímat i náladu ve společnosti.

Naše vláda nedopustí, aby lidé končili v naprosto neřešitelných situacích.

Takže zkrátka nechcete dopadnout jako nenáviděný Kalousek?
Doba není snadná. Ani tehdy nebyla jednoduchá, byla celosvětová ekonomická krize. Teď se nacházíme v popandemické situaci, nadto v blízkosti válečného konfliktu. Možná je to ještě horší než tehdy. Musíme vnímat, jak společnost na změny reaguje a musíme je umět dobře vysvětlit. Nesmíme nechat lidi padnout. Naše vláda nedopustí, aby lidé končili v naprosto neřešitelných situacích. Stavíme se k tomu čelem a zodpovědně.

Řekl vám Miroslav Kalousek ty výtky osobně, nebo se nevídáte?
V poslední době nejsme v kontaktu.

Miroslav Kalousek by mohl podle informací Deníku N kandidovat za TOP 09 v evropských volbách. Byla byste pro?
To je jeho přání. Není to tak, že by mohl kandidovat. Evropské volby jsou až za víc jak rok, takže teprve řešíme, v jaké formaci do nich vůbec půjdeme. Umím si představit, že půjdeme sami jako TOP 09 i v koalici Spolu, i když tam bude složité domluvit se programově i personálně. Takže nechci předjímat, jak to dopadne a ani kdo bude, nebo nebude kandidovat. Rozhoduje o tom výkonný výbor, ve kterém jsou zastoupeny všechny regiony. Ne pouze šéf strany jako v některých hnutích.

Umíte si představit, že byste kandidovali jako Spolu a na kandidátce by byl třeba Jan Zahradil z ODS, který vás kritizoval mimo jiné za cestu na Tchaj-wan?
V případě tohoto kandidáta by to bylo právě těžko představitelné, že bychom kandidovali jako Spolu. Ne kvůli tomu, že se vůči mně vyjadřuje kriticky, ale kvůli názorům, které zastává ve vztahu k Evropě, podceňování hrozby Číny. S ním bychom neměli šanci sladit se programově.

Návštěvy Tchaj-wanu jsou čím dál populárnější a jsou zčásti politickým marketingem, prohlásil pro Český rozhlas sinolog Filip Jirouš. Bylo cílem i vaší cesty, abyste se zviditelnila?
Ze strany Tchaj-wanu jsou návštěvy tohoto typu příležitostí demonstrovat, že mají ve světě spojence. Během mojí návštěvy byl sledován každý náš krok, cesta tam byla velmi medializovaná. Je to logické. Hrozba ze strany Číny je příliš velká. Zároveň nemám pocit, že by naše mise vyvolávala jen pozitivní reakce, takže bych ji marketingovým tahem rozhodně nenazvala. Naše delegace byla nejpočetnější za posledních pět let, letělo s námi přes sto českých podnikatelů, zástupci měst, obcí, ministerstev, univerzit. Uzavřelo se 11 memorand o spolupráci v byznysové i univerzitní rovině, měly by nám přinést nové investice, nová pracovní místa, nové příležitosti pro naše podnikatele.

Francouzský prezident Emmanuel Macron se vypravil do Pekingu. Řekl, že je potřeba s Čínou jednat. Není možná i pro nás potřeba vycházet více z reality, že Čína je jeden z nejdůležitějších hráčů, a i v případě Ukrajiny může hrát nějakou roli? Nezavíráme si vaší cestou dveře k Číně?
Je potřeba rozlišovat, co je úlohou parlamentní diplomacie a co exekutivy, což je vláda nebo prezident. Parlamentní diplomacie je založena spíše na hodnotové bázi a otvírá dveře byznysu. Exekutiva k tomu má jiný přístup. Nikdo neříká, že nemáme s Čínou obchodovat. Ale také nemáme zavírat oči nad tím, jak se chová ke svým občanům, k menšinám ve své zemi, jak potlačuje lidská práva. Narovnáváme záda oproti době, kdy se tady dělala prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů kvůli setkání jednoho ministra s dalajlámou. Jsou tady někteří, kteří mají strach z reakce komunistické Číny. Já tento strach nemám a myslím, že bychom ho ani mít neměli.

Tagy: