Kalousek ostře o Fialově vládě: Vymlouvá se na válku. Stejně tak to dělal Babiš u covidu

Premiér Petr Fiala (ODS) a exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Kalousek kritizuje vládu

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) se vymlouvá na válku na Ukrajině úplně stejně jako kdysi kabinet Andreje Babiše (ANO) na covid. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Člen jedné z vládních stran kritizuje dlouhodobě kabinet za rozpočtovou politiku. „Už se to dostalo do situace, kdy tomu nejsem ani schopen říkat ,konsolidace‘,“ sdělil. Fiala je jiného názoru. Podle něj pětikoalice odpovědně snižuje deficity a zároveň zvládá všechny krize.

„Ztrácím naději. Co zažíváme, je prostě zoufalství v přímém přenosu, na to se nedá koukat. Takhle se nedá řídit příprava státního rozpočtu a nemůže to dobře dopadnout. Už se to dostalo do situace, kdy tomu nejsem schopen říkat ‚konsolidace‘. To prostě nemá s rozpočtovou odpovědností nic společného,“ kritizoval Kalousek ve vysílání CNN Prima NEWS rozpočtovou politiku vlády.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Babiš: Fialova vláda? Nejhorší v dějinách. Na rozdíl od tebe není zločinná, vmetl mu Kalousek

Představitelé pětikoalice se proti slovům exministra financí a spoluzakladatele jedné z vládních stran ohradili. „Snižuje moje vláda deficity? Snižuje. Investujeme? Investujeme. Zvládáme postupně všechny krize včetně té energetické? Zvládáme,“ sdělil Petr Fiala ve čtvrtek novinářům.

V pátek při speciální konferenci s názvem Česko na křižovatce pak předseda vlády uvedl, že se Česká republika kvůli předchozím dvěma vládám během minulé dekády nedokázala připravit na rizika ani příležitosti, které přinášel vývoj ve světě.

„Naplno se to projevilo v posledních letech, a to v přímé konfrontaci s ekonomickou, energetickou a bezpečnostní krizí. Třeba naše jednostranná závislost na ruských dodávkách plynu a ropy,“ dodal Fiala. Právě ruskou invazi na Ukrajinu v souvislosti s ekonomickou situací v Česku členové vlády často zmiňují. Podle Kalouska jde ale o argumentační faul.

„Válka na Ukrajině samozřejmě do značné míry změnila situaci. Co mě ale mrzí? Když se podíváme na účely jednotlivých výdajů, tak ty, které skutečně způsobily zásadní problém, s válkou souvisí pramálo. Vláda válku použila víceméně jenom jako výmluvu – úplně stejně, jako se Babišova vláda vymlouvala na covid. Rozhazovala peníze na něco úplně jiného. Podobně si počíná Fialova vláda. Sice se vymlouvá na válku, ale výdaje jdou na něco jiného,“ řekl člen TOP 09 pro CNN Prima NEWS.

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš byl premiérem v období od roku 2017 do roku 2021. Jeho vláda se vypořádávala s prvními vlnami covidové pandemie i s jejími ekonomickými dopady. Kritici bývalého kabinetu však zmiňují, že většina tehdejších astronomických výdajů nesouvisela s bojem proti koronaviru, což konstatoval i Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ).

Kalousek viní současnou pětikoalici z rozpočtové neodpovědnosti dlouhodobě, v případě zahraniční politiky ale vládu obvykle chválí. Fiala už letos na jaře uvedl, že Kalouskově kritice „nepřikládá zas tak velkou váhu“.

Tagy: