Nedokážeme se na ničem dohodnout. Fiala vyjmenoval největší problémy a priority Česka

Premiér Petr Fiala během projevu na konferenci Česko na křižovatce

Premiér Petr Fiala (ODS) na konferenci Česko na křižovatce

Problémem České republiky je především absence široké a dlouhodobé celospolečenské shody na hlavních prioritách směřování naší republiky, prohlásil premiér Petr Fiala (ODS) v úvodním projevu na konferenci Česko na křižovatce. Současně vyjmenoval oblasti, které mají potenciál dostat Česko mezi nejvyspělejší země světa. Jsou to doprava, energetická infrastruktura, jádro, lithium, čipy a trendy v informačních technologiích, jako je umělá inteligence.

„Nedokážeme se dohodnout ani na dvou, třech věcech, za něž by se postavilo několik vlád po sobě. Jistě je to vina nás, politiků, kteří dnes žijí od voleb k volbám, ale i médií, která fungují od jednoho negativního titulku ke druhému, nebo i podnikatelů, kteří nepřekračují horizont jedné či dvou výsledovek,“ řekl premiér.

ČTĚTE TAKÉ: Alibistické vyjádření Fialy. Blažka se zbavit nemůže a ten se vysmívá veřejnosti, říká expert

Problémem Česka je podle premiéra, že stále stojíme na křižovatce a nedokážeme si vybrat směr. Vykročit správným směrem nám podle jeho názoru brání i nedostatek sebevědomí.

„Nedostatek sebevědomí dlouhodobě rámuje naši veřejnou debatu, a přitom k tomu není vůbec žádný důvod. Léta se snažím připomínat, že nejsme nějaká malá nevýznamná zemička, ale devátá největší země Evropské unie, a když to řeknu, tak jsou mnozí překvapeni,“ řekl Fiala.

Výhodou podle jeho slov je, že „se tady žije velmi dobře a bezpečně“, a to nejen bohatým, ale i obyčejným lidem. A to je „situace, kterou ve většině zemí světa nenajdete“. „Jedině takový národ, který je sebevědomý a vidí se spravedlivě, má šanci svoji zemi posouvat kupředu,“ řekl premiér.

Jestli se ale má Česká republika stát světovou špičkou, musí se podle Fialy stát onou „křižovatkou“ jak zaznívá i v názvu oné konference. „Ne být na křižovatce, ale stát se hlavní křižovatkou Evropy v dopravě, v energetice, v inovacích, v kultuře. Jsem přesvědčen, že Česká republika může patřit mezi nejvyspělejší země světa, pokud v následujících letech naplno dokáže využít svoji geografickou polohu, ekonomický a lidský potenciál.“

Oblasti, které mají obrovský potenciál změnit zemi jsou podle ministerského předsedy doprava, energetická infrastruktura, jádro, lithium, čipy a IT.

Představa České republiky jako křižovatky Evropy stojí na čtyřech pilířích. Jedním z nich je podle premiéra zahraniční politika. „Musíme chtít být sebevědomým politickým národem, musíme pracovat na posunech v naší mentalitě. Nesmíme se neustále podceňovat,“ tvrdí Fiala. A jako příklad uvedl perfektní zlvádnutí migrační vlny statisíců válečných uprchlíků.

Druhým pilířem je digitalizace, díky ní se může vybudovat efektivní stát. Třetím pilířem je školství. „Jsme vzdělaná země, máme dobrou úroveň školství, ale přiznejme si, že nám začal ujíždět vlak,“ řekl premiér. Vysoké školy musejí mít podle něj ambici proniknout mezi světovou univerzitní špičku, aby byly atraktivní nejen pro české, ale i zahraniční studenty.

Čtvrtým pilířem jsou investice, aby Česká republika dokázala nastartovat ekonomiku. Strategické jsou podle něj investice do dopravy a energetiky.

Tagy: