Kalousek ostře o vládním koordinátorovi Foltýnovi: Stupidita jeho prohlášení bolí fyzicky

Miroslav Kalousek a Otakar Foltýn

Petr Pavel a další nejvyšší státníci nastínili plány na summit NATO

Stupidita prohlášení Otakara Foltýna bolí přímo fyzicky a je učebnicovou ukázkou, jak se nemá dělat strategická komunikace. Na sociálních sítích to uvedl exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), čímž reagoval na Foltýnův kontroverzní výrok o cenzuře a proruských narativech. Nový vládní koordinátor a bývalý náčelník Vojenské policie se proti Kalouskově kritice ohradil.

„Plukovník Foltýn: Tvrdí-li někdo, že je to jinak, než tvrdím já, je to Putinův kolaborant a jedná proti vlastnímu státu. Stupidita tohoto prohlášení bolí přímo fyzicky. A je učebnicovou ukázkou, jak se nemá dělat strategická komunikace,“ napsal Kalousek na sociální síti X.

MOHL BY VÁS ZAJÍMAT KOMENTÁŘ: V čem spočívá hlavní zlo cenzury? Mrzačí duši a dělá z nás otroky

Reagoval tak na slova plukovníka Otakara Foltýna, který je od července vládním koordinátorem strategické komunikace státu.

„Žádnou cenzuru dělat nebudu. Pakliže někdo tvrdí, že ano, tak tímto říkám, že prosazuje ruský narativ, jedná proti zájmům vlastního státu a je kolaborantem současného kremelského režimu proti zájmům České republiky,“ prohlásil Foltýn během červnového sněmovního semináře. Zmíněný výrok vyvolal značnou kritiku od některých politiků i veřejnosti.

Foltýn reagoval na Kalouskův příspěvek následovně: „Velmi jednoduché. Děláte závěr z jedné věty v jednom příspěvku. Nicméně cenzuru ani v náznaku nedělám, a dokonce ani nesmím. Tedy ohradit se proti lži, doufám, můžu.“

Kalousek si nicméně nemyslí, že by Foltýn ve své nové funkci dělal cenzuru. „Označit ale každého, kdo z toho má obavy, za proruského kolaboranta je prostě pitomost, pane plukovníku, ve vší úctě. Váš fanklub vám zatleská. Spoustu slušných lidí ale naštvete a urazíte. Zbytečně,“ dodal.

Foltýn má ve funkci koordinátora strategické komunikace strávit půl roku. Potom se má jeho působení vyhodnotit. Někdejší náčelník Vojenské policie již dříve zmínil, že strategická komunikace státu musí být nadstranická a nesmí zasahovat do politického boje.

Tagy: