Svoboda slova? Lidé se bojí mluvit, Británie už připomíná Československo 70. let, říká novinář

Britský novinář a předseda Společnosti pro obranu svobody slova Toby Young

OFF RECORD: Novinář Toby Young o svobodě slova ve Velké Británii

Sedmdesát šest procent Britů má strach říct, co si myslí o kontroverzních tématech: genderu, imigraci, klimatické změně nebo třeba covidu. Podle britského novináře a předsedy Společnosti pro obranu svobody slova Tobyho Younga, který byl hostem podcastu Matyáše Zrna OFF RECORD, už Británie v některých ohledech připomíná komunistické Československo.

Šrouby se utahují především ve Skotsku, kde platí nový zákon proti tzv. nenávistným projevům. Pokud uděláte urážlivý vtip, který se týká například černochů či homosexuálů, může si někdo stěžovat u skotské policie. Ta dokonce vytvořila anonymní ohlašovací centra. Jedno z nich je v sex shopu v Glasgowě.

ČTĚTE TAKÉ: Přeběhne 300 metrů, jen aby zemřel. Bělorus popsal úlohu „oslů“ i největší výhodu Rusů

„Připomíná to Československo 60. a 70. let. Je to zvláštní. Vtipy, netaktní, urážlivé vtipy by se ve Skotsku mohly stát trestným činem. Jako by si skotská policie přečetla Žert od Milana Kundery a místo aby ho vnímala jako satirické beletristické dílo, rozhodla se, že je to výcviková příručka, a rozhodla se jít po lidech, kteří vtipkují o ,nesprávných’ věcech,“ říká v podcastu OFF RECORD novinář Toby Young.

Existuje také institut tzv. netrestného incidentu z nenávisti. Pokud jste obviněni z trestného činu z nenávisti a policie dojde k závěru, že jste ho nespáchali, přesto do svých databází zapíše skutečnost, že jste byli shledáni vinnými ze spáchání netrestného činu. A pokud se ucházíte o práci učitele nebo pečovatele a chtějí po vás podrobný výpis z trestního rejstříku, může se to tam objevit.

Za deset let bylo zaznamenáno přibližně 250 tisíc netrestných incidentů z nenávisti, a to jen v Anglii a Walesu. To je v průměru asi 65 denně. A jak říká Toby Young: „Policie nevyšetřuje vloupání, krádeže aut a vandalismus, protože je zaneprázdněná hlídáním našich tweetů.“

Vymírá pověstný britský humor? Bylo by dnes ještě vůbec možné natáčet legendární seriály, jako jsou Monty Python nebo Mr. Bean? A kam míří Velká Británie, co se svobody slova týče? Celý díl podcastu OFF RECORD s Tobym Youngem sledujte v úvodním videu tohoto článku.

Tagy: