Kalousek: Vláda vzkazuje, že ji názor lidí nezajímá. Nechce vyvolávat paniku, míní Křeček

Miroslav Kalousek a Štěpán Křeček

360°, Miroslav Kalousek, Aleš Borovan, Jana Jochová, Jan Rafaj, Štěpán Křeček, Miroslav Kalousek - 10.7. v 22:00

Utajováním návrhu státního rozpočtu vláda vzkazuje, že ji názor lidí nezajímá. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to uvedl exministr financí a zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek. Ekonomický poradce premiéra Štěpán Křeček se hájil tím, že není dobré dávat nějaké průběžné materiály k diskusi, protože mohou zbytečně vyvolávat paniku.

„Vláda rozpočet schválí tak, aby v září šel do Poslanecké sněmovny. Tudíž od září bude čas na to, aby se k němu opozice mohla vyjadřovat, případně připomínkovat,“ uvedl Křeček s tím, že je důležité se bavit o rozpočtu, který je schválený vládou. Kalousek nesouhlasil a volal po veřejné diskuzi, která je podle něj důležitá, a připomněl, že je to poprvé za 33 let, co probíhá tahle část tajně.

ČTĚTE TAKÉ: Hádka o rozpočet: Tohle by si ANO nedovolilo, řekl Nacher. Kupka argumentoval perským tržištěm

„Veřejná diskuze byla vždycky transparentní, protože se nevyjadřovali jen ministři, kterých se to týkalo, ale i profesní skupiny a nezávislí experti. Pro mě, jako pro ministra financí, byla veřejná diskuze v téhle fázi strašně důležitá,“ uvedl exministr ve vysílání.

Křeček si ale stál za svým názorem, že krok vlády považuje za správný. „Striktně se postupuje podle zákona a není to nic netransparentního,“ vysvětloval ekonom. Dodal, že když se loni zveřejnil první návrh rozpočtu ministerstva školství, kde stálo mínus 30 miliard korun, tak se všichni vyděsili. „Začala panika, nekonstruktivní diskuze, a nakonec resort dostal peníze navíc,“ doplnil Křeček s tím, že se přesto žilo v panice, že se ve školství stejně škrtá.

Kalouska ale příliš nepřesvědčil. Odkazoval na to, že v minulosti byla praxe jiná. Nicméně doplnil, že jestli to ale vláda pokládá za správné, je to její věc.

„Abych to shrnul, zkrátka jsme to 33 let všichni dělali špatně, že jsme o tom komunikovali včas, a ode dneška se to začne dělat dobře, protože vláda vyvěsí ceduli ‚Vládneme, nerušit‘. Uvidíme, co je lepší. Tím, že se z toho vyautovala veřejnost, tak se velmi snížila transparentnost procesu. V podstatě se veřejnosti vzkazuje ‚váš názor nás nezajímá‘,“ dodal bývalý ministr financí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Porušuje Stanjura zákon? Schillerová i Kalousek ho kritizují kvůli rozpočtu, ministr to odmítá

Tagy: