Hádka o rozpočet: Tohle by si ANO nedovolilo, řekl Nacher. Kupka argumentoval perským tržištěm

Místopředseda poslaneckého klubu hnutí ANO Patrik Nacher a ministr dopravy Martin Kupka (ODS)

Partie Plus s Patrikem Nacherem a Martinem Kupkou

Místopředseda poslaneckého klubu hnutí ANO Patrik Nacher v pořadu Partie Plus na CNN Prima NEWS kritizoval netransparentní jednání vlády ohledně rozpočtu. Kdyby tak postupovalo hnutí ANO, současná vláda by ho podle něj semlela. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) ale namítl, že jednání o rozpočtu nemá vypadat jako na perském tržišti.

Atentát na rozpočtovou transparentnost. Tak bývalá ministryně financí Alena Schillerová nazvala přípravu státního rozpočtu na příští rok. Vláda ho podle ní tají. Ke kritice se na sociální síti X přidal i další z bývalých šéfů státní kasy Miroslav Kalousek. Oběma vadí, že ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) doposud nezveřejnil výdaje a příjmy jednotlivých resortů. Z nejdůležitějšího zákona roku se tak podle nich stává netransparentní záležitost.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Státní kasa dosáhla nejlepšího výsledku za pět let. Výběr daní roste, pochvaluje si Stanjura

Kritikou v pořadu Partie Plus na CNN Prima NEWS nešetřil ani místopředseda poslaneckého klubu hnutí ANO Patrik Nacher. „Tohle to jsou peníze daňových poplatníků, tady ta transparentnost musí být od začátku do konce, jak trefně napsal Miroslav Kalousek, který určitě není příznivcem hnutí ANO,“ řekl Nacher.

Podotkl, že panovala zvyklost, že se do 30. června zveřejní parametry a do konce července se k tomu vyjádří jednotliví ministři. „Právě to, jak ministři jsou či nejsou schopni bojovat za svůj resort a kolik chtějí, má být veřejné. Tohle udělat my, tak nás oni semelou ‚kafemlejnkem‘. My jsme jednou zařadili do státního rozpočtu něco, co bylo teprve před třetím čtením a už jsme dostali takovou sodu, to bylo úplně neuvěřitelné,“ podotkl Nacher.

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) ale namítl, že takhle se rozpočet tvořit nemá. „To není perské tržiště,“ sdělil Kupka. „Česká veřejnost i všichni novináři mají střednědobý výhled, který jsme schválili a ten zmiňuje schodek 235 miliard,“ dodal.

Podle něj rozpočet nemá vznikat dohadováním mezi tím, jak silní jsou jednotliví ministři. „Jde o to, aby výsledk vzešel z jednání vlády. Vláda musí jednat v nějakém základním konsenzu, protože i případný posun – zvýšení či snížení schodku – znamená, že vláda půjde s kůží na trh a že to nemá být perské tržiště,“ řekl Kupka.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Biden v bublině osudovosti? Vsugeroval si, že musí být dál prezident, míní amerikanista Lepš

Tagy: