Porušuje Stanjura zákon? Schillerová i Kalousek ho kritizují kvůli rozpočtu, ministr to odmítá

Kritika Stanjura a jeho přípravy státního rozpočtu na příští rok

Ministr Stanjura čelí kritice kvůli přípravě státního rozpočtu

Atentát na rozpočtovou transparentnost. Těmito slovy bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO) kritizuje přípravu státního rozpočtu na příští rok. Vláda ho podle ní tají. Ke kritice se přidal i další z bývalých šéfů státní kasy Miroslav Kalousek (TOP 09). Oběma vadí, že ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) doposud nezveřejnil výdaje a příjmy jednotlivých resortů, čímž prý porušuje zákon. Stanjura kritiku odmítá.

Zákon roku. Tak se přezdívá zákonu o státním rozpočtu, jehož příprava tradičně vrcholí během léta. Podle dvou bývalých ministrů financí ale letos Zbyněk Stanjura při sestavování rozpočtu postupuje nezvykle. „Jsme svědky hrubého porušení všech dosavadních zvyklostí, kterého se dopouští opět ministr financí Zbyněk Stanjura tím, že ve lhůtě do 30. června nezveřejnil návrhy výdajů, příjmů a závazných ukazatelů rozpočtu jednotlivých kapitol,“ řekla Schillerová na tiskové konferenci.

ČTĚTE TAKÉ: Jochová spouští petici proti veřejnoprávním poplatkům. Zmínila i transgender aktivisty

„Rozepsat limity k 30. 6. je zákonná povinnost. Stát může utajovat před veřejností jen to, co utajovat musí. Neexistuje důvod, proč tyto údaje tajit, a v minulosti je také nikdo netajil,“ napsal Kalousek na svém profilu na sociální síti X.

Zbyněk Stanjura se ale proti kritice svých předchůdců brání a odmítá, že by při chystání rozpočtu něco porušil. Ministerstvo financí podle jeho šéfa nic netají a postupuje v souladu se zákonem. Ministři prý pracovní návrhy rozpočtů dostali a do konce července je představí.

„Naše vláda raději rozpočet projedná interně a shodne se na něm jako celek. Bez PR divadel, kdy si k vám chodili ministři s kloboukem a vy jste vždy senzačně vytáhla nějakou tu miliardu ze šuplíku,“ napsal Stanjura na svém profilu na sociální síti X.

Kritiku nechápe ani Národní rozpočtová rada. „Vše dle našeho chápání souvisí se změnou zákona o rozpočtových pravidlech, který nově nevyžaduje, aby ministerstvo financí předkládalo vládě do 31. května návrh celkových výdajů rozpočtových kapitol,“ popsala pro CNN Prima NEWS mluvčí Národní rozpočtové rady Tereza Sura.

Rozpočet ale může mít jiný problém. Zatím není jasné, zda se podaří dodržet schodek 235 miliard. Každý ministr chce totiž pro svůj resort miliardy navíc. „Ve chvíli, kdy máme schodky rozpočtu v řádu stovek miliard, jak nám je předala paní předchozí ministryně financí, tak samozřejmě je těžké hledat peníze,“ řekl již dříve v pořadu Partie na CNN Prima NEWS místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS).

„Já pořád čekám, až s těmi úsporami přijdete, protože provozní výdaje státu mezi lety 2021 a 2024, teď to konečně řeknu, vzrostly z 66 miliard na 82 miliard, což je asi 16 miliard ročně,“ reagovala na Skopečka v pořadu Partie Schillerová. Finální návrh rozpočtu na příští rok chce ministr financí představit do konce srpna.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Schillerová: Stanjura narušuje důvěru ve stát. Jednání o rozpočtu není divadlo, opáčil ministr

Tagy: