Nutella jako priorita státu? Nevím teď, koho mám volit, glosoval Kalousek Fialův nákup

Miroslav Kalousek

Premiér Petr Fiala porovnal nákupy v Česku a Německu

Nad nákupem premiéra Petra Fialy (ODS) v Německu a jeho srovnáním cen potravin kroutil hlavou bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). „Nejsem schopen se zorientovat v klíčové prioritě budoucnosti státu, tak koho mám volit?“ ptal se na sociální síti X.

„Dostal jsem se do vlastní pasti. V životě jsem nejedl Nutellu a nemám to ani v úmyslu. Je mi proto úplně jedno, kolik stojí u nás a kolik v Bavorsku. Nejsem tudíž schopen zorientovat se v klíčové prioritě budoucnosti státu. Tak koho mám volit?“ ptal se Kalousek na sociální síti X.

ČTĚTE TAKÉ: Kalouskův šok na letišti. Stydím se za poměry ve vlastní zemi, kritizoval praxi s taxikáři

Reagoval tak na video premiéra Fialy, ve kterém vyrazil na nákupy do Německa a porovnával ceny českých a německých potravin „Prakticky totožné výrobky od stejných producentů a výrobců jsou v České republice prostě dražší, ale navíc se zdá, že v Německu mají větší balení,“ postěžoval si premiér na sociální síti X.

Kalousek narážel na konkrétní pasáž, kde Fiala porovnával ceny Nutelly. „Velmi významný je tento rozdíl u Nutelly. Ta dvě balení vypadají na první pohled podobně, české je ve skutečnosti menší. A cena Nutelly v českém balení je fakticky téměř dvojnásobná,“ řekl ve videu Fiala.

Kritiku sklidil premiér také od opozice. „Tak potraviny bychom měli. A teď si pane premiére ještě prosím zjistěte skutečné ceny energií u nás a v jiných zemích,“ napsal na sociální síti X exministr průmyslu Karel Havlíček (ANO).

„Premiér Fiala právě zjistil, že v Německu je levnější a často kvalitnější zboží, často ve větším balení. Ve svých 59 letech právě pochopil, že trh vše nevyřeší. Jsem zvědavá, kdy zjistí, že je už dva roky premiérem téhle země a že si ho platíme, aby s tím něco udělal,“ napsala na sociální síti X zase exministryně práce Jana Maláčová (SOCDEM).

Tagy: