Kam se vydat na výlet, když jste na vozíku? CNN Prima NEWS spouští nový cestopis Bezba města

Vyjet si na výlet na vozíku bývalo ještě před lety jen pro adrenalinové povahy se silným doprovodem. Situace se v poslední době změnila, ale ani nyní není samozřejmostí, že se na většinu míst hendikepovaní lidé pohodlně dostanou. Na téma se zaměřuje nový pořad Bezba města, který můžete sledovat na CNN Prima NEWS každý pátek v 17:35 a sobotu v 9:30. K užitku bude jistě všem, kteří hledají bezbariérová místa – ať už lidé spoléhající na invalidní vozíky, nebo rodiče s kočárky.

Průvodce po zajímavých místech známých českých i německých měst připraví čtveřice hendikepovaných moderátorů – Michal Jančařík, Zbyněk Sýkora, Heřman Volf a Kateřina Honzíková. V rámci pořadu Bezba města na CNN Prima NEWS plánují navštívit například Drážďany, Letiště Václava Havla, Kutnou Horu, Brno nebo Český Krumlov.

ČTĚTE TAKÉ: Rakovinu můžete odhalit i při jídle: Podívejte se na příznaky, na které je nutné dávat pozor

„Když jsem se dostal na vozík, postupem času jsem si uvědomil, že bychom mohli navázat na pořad o cyklovýletech, který jsem dříve moderoval, něčím podobným pro lidi s horší pohyblivostí. Jsem moc rád, že se to povedlo. Je fajn dělat věci, co dávají smysl,“ řekl moderátor Michal Jančařík, který se na vozík dostal po komplikacích spojených s transplantací ledviny. Ani to mu však nezabránilo být aktivní a plný energie, kterou rád předává publiku.

Mezi další moderátory patří podnikatel a vášnivý sportovec Heřman Volf. „Necítím se být moderátorem ani scénáristou, ale pod vedením Michala jsem se začal věci učit, takže se pro mě Bezba města stala velkou školou,“ uvedl. Na vozíku zůstal po nešťastném pádu na lyžích. I teď se sportu aktivně věnuje a aktivně jezdí na handbiku.

V pořadu ho doprovází šéf českého paralympijského výboru Zbyněk Sýkora. Na vozík ho upoutala dopravní nehoda. Neštěstí mu pomohlo najít cestu ke sportu. Reprezentoval Česko hned v několika disciplínách – v paraatletice nebo ve florbalu vozíčkářů.

Čtvrtá moderátorka, právnička Kateřina Honzíková, se snaží bořit tabu a pomáhat usnadňovat život lidem v podobných životních situacích. Amputaci nohy musela podstoupit kvůli vážnému cévnímu onemocnění.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Učení za trest problémy neřeší, míní expertka. Poradila, jak školákům usnadnit návrat do lavic

Tagy: