Kam zmizel velitel elitních jednotek? Írán řeší po bombardování Libanonu osud Gháního

Velitel elitních složek íránských revolučních gard Kuds Ismáíl Ghání se od útoků na Bejrút koncem minulého týdne neozval. Agentuře Reuters to řekli dva vysoce postavení íránští bezpečnostní činitelé. Ghání odcestoval do Libanonu poté, co byl při izraelském náletu zabit vůdce libanonského militantního hnutí Hizballáh Hasan Nasralláh.

Jeden z představitelů uvedl, že Ghání se při čtvrtečním úderu, který byl údajně zaměřen na vysokého představitele Hizballáhu Hášima Safíjuddína, nacházel na jižním předměstí Bejrútu zvaném Dahíja. Podle úředníka se ale se Safíjuddínem, předpokládaným novým šéfem Hizballáhu, nesetkal. Írán a Hizballáh od té doby nebyly schopny Gháního kontaktovat.

ČTĚTE TAKÉ: S dětmi jsem seděla v úkrytu, manžela zabili teroristé. Izraelka exkluzivně promluvila o 7. říjnu

Izrael zasáhl v Dahíje více cílů v rámci zásahu proti Íránem podporované libanonské skupině Hizballáh.

Síly Kuds jsou zahraniční složka íránských revolučních gard. Dohlíží na vztahy s milicemi spřízněnými s Teheránem na celém Blízkém východě, včetně Hizballáhu.

Velitel íránských revolučních gard Abbás Nílforúšán byl zabit spolu s Nasralláhem v jeho bunkru, který 27. září zasáhly izraelské bomby.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nejvyšší vůdce Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtvý, potvrdilo hnutí. Měl zahynout při náletu

Tagy:
armáda Izrael politika Írán bombardování Blízký východ Bejrút Libanon Hizballáh elitní jednotka Hasan Nasralláh konflikt, válka a mír Dahíja Kuds Ismáíl Ghání