Nebezpečné kameny na českých silnicích. Ohrožují řidiče a ničí auta, najít viníka je složité

V budoucnu by měla řidičům ulevit, teď jim ale komplikuje jízdu. Motoristé si stěžují, že na rozestavěných úsecích dálnice D4 se potýkají s kameny na silnici. Ty mají pocházet od kamionů se stavebním materiálem. Kromě poškození auta hrozí, že řidič prudce strhne řízení a ohrozí ostatní. Pokud máte ve svém okolí podobný problém na silnici, napište na zpravy@iprima.cz.

Úsek silnice, kde se někteří řidiči kvůli dostavbě dálnice D4 dostali do nebezpečných situací, začíná u středočeského Milína. „Řidič přede mnou náhle strhl auto do protisměru, v tu chvíli jsem uviděl, že se na silnici nachází poměrně velké kameny. Jednomu jsem se už nestačil vyhnout a okamžitě jsem si o něj prorazil pneumatiku i disk,“ řekl CNN Prima NEWS řidič Jan Soumar.

ČTĚTE TAKÉ: Na Havlíčkobrodsku najel osobní vlak do spadlého stromu. Cestující evakuovali hasiči

Kamenů o velikosti lidské pěsti je na rozestavěných úsecích dálnice desítky. Soumar si na úseku poškodil auto už potřetí, naposledy to řešil na místě s policisty a inspektorem stavby.

„Škodu si mám uhradit z vlastních zdrojů, protože kameny prý nejsou podepsány, a tudíž neexistuje jednoznačný viník. Je ale evidentní, že znečištění na silnici způsobuje stavba. Nedá se ale říct, který řidič konkrétně za něj může,“ dodal Soumar.

Nejen řidiči, ale i všichni obyvatelé nebo zástupci obcí v regionu se prý na management stavby mohou v případě problémů obrátit. „Ale co se týče poškození, tak je vždy zapotřebí prokázat přímou souvislost mezi uvedeným poškozením a stavební činností,“ uvedla mluvčí Via Salis Daniela Pedret.

Nebezpečným místem je podle řidičů také úsek u Mirotic na Písecku. Velký kámen ležel uprostřed silnice i ve chvíli, kdy na místě natáčel štáb CNN Prima NEWS. „Řidiči samozřejmě musí s tímto nebezpečím počítat, což ale v žádném případě nezbavuje zhotovitele stavby povinnosti pravidelně provádět očistu a údržbu tak, aby se na silnici takové předměty nevyskytovaly,“ uvedl Miroslav Charouz, dopravní expert BESIP.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Telefonujete za volantem? Nejspíš máte sklony k psychopatii a narcismu, uvádí studie

Tagy:
dálnice silnice stavba Středočeský kraj BESIP Jihočeský kraj automobil okres Písek Mirotice Milín Dálnice D4 VIA SALIS