Ohnivé peklo má na svědomí vláda, tvrdil Kanaďan na sítích. Lesní požáry založil sám

Kanaďan, který šířil na sociálních sítích konspirační teorie o tom, že tamější vláda záměrně zakládá lesní požáry, se přiznal k založení 14 z nich. Jím rozpoutané ohně vyhnaly stovky lidí z domovů, uvedla televizní stanice CNN. Kanaďan Brian Paré se u soudu přiznal ke 13 případům žhářství a jednomu případu žhářství spojeného s pohrdáním lidským životem. Požáry zažehl loni od května do září.

Jeden z těchto požárů si podle žalobkyně vyžádal evakuaci 400 lidí z města Chapais v provincii Quebec. Největší oheň, který má Paré na svědomí, zničil přes 870 hektarů porostů.

ČTĚTE TAKÉ: Požár v lese s úmrtím osoby v Kyjích: Na místo se sjeli policisté i hasiči, incident prověřují

„Pan Paré si nepamatuje všechny požáry, které mohl založit, takže v současnosti víme o čtrnácti. Je možné, že jich je více,“ sdělila CNN žalobkyně.

Policie podle prokuratury pojala podezření, když několik ohňů vzplálo během krátkého času bez zjevné příčiny. O Parého se začala zajímat kvůli tomu, že byl spatřen poblíž několika míst zachvácených plameny. Policie také objevila příspěvky na sociálních sítích, v nichž vinil kanadskou vládu, že zakládá požáry, aby přesvědčila lidi o existenci klimatických změn.

„Obviněný podle policejních důkazů zveřejňoval mnoho konspiračních teorií o zapojení vlády do možného založení těchto požárů,“ sdělila žalobkyně.

Konspirační teorie se na lesní požáry zaměřují už dlouho, podotkla CNN. Jejich šiřitelé kladou požáry za vinu vládám nebo klimatickým aktivistům a v některých případech je přičítají i laserovým paprskům z vesmíru.

Kanadu loni zasáhly nebývale rozsáhlé lesní požáry, které postihly dohromady asi 185 tisíc kilometrů čtverečních, což je plocha dvakrát větší než rozloha České republiky. Kouř z nich se rozšířil i do sousedních USA, kde v některých městech způsobil extrémní znečištění vzduchu. Dým podle CNN doputoval dokonce i nad Evropu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: V Chomutově hořel nákupní komplex. Policie musela evakuovat 60 bytů a blízké restaurace

Tagy: