Kanadské požáry se stále šíří. Kouř zasáhl ovzduší až ve Skandinávii a na Islandu

Hasiči v Kanadě mají plné ruce práce s vlnou požárů. Ty se d dubna šíří po celé zemi. Nejhorší situace je aktuálně na východu v Novém Skotsku či provincii Québec.

Kanadu postihla vlna rozsáhlých požárů

Lesní požáry v Kanadě nemají vliv pouze na blízké okolí země a sousední Spojené státy. Kouř z nich se šíří dál po planetě. Nyní dosáhl až do Skandinávie a také na Island s Grónskem. Informovala o tom média v čele s agenturou AP. Přímo v Norsku by lidé podle všeho mohli kouř jasně cítit a k tomu vidět i opar, byť slabý.

Že se kouř z kanadských požárů dostal až do Norska, informoval například tamní list Verdens Gang. „V nejhorším případě by lidé na západním pobřeží Norska mohli cítit kouř a vidět slabý opar,“ popisoval pro zmíněný list odborník z Norského ústavu pro výzkum ovzduší (NILU) Nikolaos Evangeliou.

Ten uklidňoval, že částice z kouře jsou natolik slabé, že by neměly nikomu ublížit. „Koncentrace oxidu uhelnatého a černého uhlíku zůstanou podle předpokladů v Norsku tak nízko, že nebudou škodit našemu zdraví,“ řekl Evangeliou.

Agentura AP pro změnu citovala jeho kolegu z ústavu Kjetila Tørsetha, který prohlásil, že „zvyšující se teploty dané klimatickou změnou způsobí, že lesní požáry budou stále běžnější, a navíc v rozsáhlejší podobě“.

ČTĚTE TAKÉ: OBRAZEM: Extrémní požáry v Kanadě. Kouř pohltil i tisíc kilometrů vzdálený New York

V Norsku byl kouř zaznamenán již v noci na pondělí na jihu země, stejně tak byla přítomnost částic kouře registrována i během dalších dní.

Kanaďané nemají pod kontrolou ani půlku ohnisek

V Kanadě tamní hasiči bojují s více než 400 ohnisky požárů. Pod kontrolou nemají ani polovinu z nich. Aktuálně jsou silně zasažená místa jako provincie Québec či Nové Skotsko. Mimořádně velké oblasti v plamenech jsou také v Albertě či Saskatchewanu. Informovala o tom kanadská média v čele s veřejnoprávní CBC.

Kanadský premiér Justin Trudeau jen před několika dny varoval, že letošní sezona lesních požárů může být opravdu mimořádně špatná. „Rok za rokem i v souvislosti s klimatickou změnou vidíme čím dál intenzivnější lesní požáry, a to dokonce na místech, kde by normálně nenastaly,“ popisoval na tiskové konferenci Trudeau.

Tagy: