Kandidátek na cenu Žena Česka je hodně, řekl dostihový expert a jmenoval i jednu žokejku

Dostihový expert Martin Cáp

Žena Česka - cena Laty Brandisové

CNN Prima NEWS otevírá anketu pro širokou veřejnost, která si klade za cíl ocenit jedinečnou Ženu Česka. Zajímavých jmen by se našla celá řada, podotkl k tomu ve vysílání CNN Prima NEWS dostihový expert Martin Cáp. Sám jmenoval Jiřinu Andrésovou, která se loni jako první žena po více než sto letech stala šampionkou rovinových žokejů v ČR.

Cena Laty Brandisové je ocenění pro výjimečné a inspirativní ženy, které svými aktivitami symbolicky pokračují v odhodlání a nasazení žokejky, která jako jediná vyhrála Velkou pardubickou. Udílí se ženám, které jako první Češky uspěly ve svých oborech, pomohly bojovat proti nespravedlnosti a násilí, zásadně se zasadily o zviditelnění či podporu žen nebo svými dobročinnými aktivitami významně přispěly ke zlepšení situace potřebných.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Žebříček nejvlivnějších Češek ovládla Kellnerová. Výrazně si polepšila Pekarová

Velkou pardubickou Brandisová vyhrála v roce 1937. „Tenkrát to byla obrovská senzace. Kdybychom zabrousili do evropského tisku, zjistili bychom, že to krátce byla možná nejslavnější Češka. Byla to úžasná žena,“ řekl dostihový expert Cáp ve vysílání CNN Prima NEWS.

Na cenu Žena Česka může být nominována jakákoliv žena. „Rozhodně tam nejsou žádná byznysová kritéria. Rozhoduje inspirativnost a pod tím si můžeme představit celou řadu věcí,“ popsal Cáp s tím, že návrhy může podávat každý.

„Zajímavých jmen by se našla celá řada, zmínil bych například Jiřinu Andrésovou, která se loni jako první žena po více než sto letech stala šampionkou rovinových žokejů v Česku, a to jak čtyřicetiletá maminka dvou dětí,“ dodal.

Vyhlášení ceny je naplánováno na 17. září ve Velké Chuchli. Nominační formulář najdete na stránkách zenaceska.cz

Tagy: