Průzkum: Piráti a STAN ve vedení, Přísaha ve Sněmovně, ČSSD na historickém minimu

Volby do Poslanecké sněmovny by v květnu vyhrála koalice Pirátů a STAN s 26 procenty před koalicí Spolu s 21,5 procenta. ČSSD by podle volebního modelu agentury Kantar skončila mimo hru se třemi procenty. Vládní ANO by bylo až třetí s 20 procenty. Velkého obratu by se ale dočkala Přísaha Roberta Šlachty, se svými pěti procenty by se dostala do Sněmovny.

Vládní ČSSD by podobně jako podle dubnového šetření skončila mimo dolní komoru se třemi procenty. Pro sociální demokraty by šlo o historicky nejhorší volební výsledek.

Stejně jako v minulých měsících zůstává ve vedení koalice Pirátů a STAN s 26 procenty. Oproti dubnovému modelu ztratila jedno procento.

Hned za nimi se drží koalice Spolu (21,5 %). Hnutí ANO Andreje Babiše zaujalo ve volebním modelu třetí místo s 20 procenty. Podle autorů výzkumu jsou nicméně síly vládního hnutí a trojkoalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL relativně vyrovnané.

Hnutí SPD Tomia Okamury přišlo oproti dubnu o dvě procenta, do Sněmovny se nicméně se svými 10 procenty dostane ještě pohodlně. Komunisté se nadále pohybují těsně nad pětiprocentní hranicí, polepšili si jen o půl procenta.

Nově by se do Sněmovny dostalo ještě hnutí Přísaha (5 %), které vede bývalý šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta. Podle autorů modelu získává voliče především v řadách podpůrců ANO, SPD, Pirátů i u nevoličů.

Trikolóra, Svobodní a Soukromníci, kteří podle vyjádření z konce května budou kandidovat jako jedna volební strana, se v modelu dočkali čtyř procent. Zelení mají na kontě dvě procenta.

Analytik Kantaru Ondřej Ryboň upozornil na to, že strany jako KSČM a KDU-ČSL získaly od minulých sněmovních voleb velmi málo nových voličů na rozdíl od Pirátů, Starostů a Přísahy. K těmto třem seskupením a SPD se podle analytika odklonila část voličů ANO. Voliči ČSSD přecházeli nejčastěji k Pirátům, Starostům a ANO. Mezi nevoliče se nově zařadili nejčastěji bývalí příznivci KSČM a SPD, nejméně voliči TOP 09, dodal Ryboň.

Průzkum se uskutečnil mezi 10. a 28. květnem, do volebního modelu byly zahrnuty názory 919 voličů. Autoři průzkumu upozorňují, že statistická chyba činí 1,1 až tři procentní body.

Tagy:
STAN ČSSD KSČM Poslanecká sněmovna Piráti hnutí ANO volby Česká pirátská strana SPD Trikolóra koalice ANO 2011 Robert Šlachta Starostové a nezávislí poslanecká sněmovna volby 2021 SPOLU Přísaha Svoboda a přímá demokracie KANTAR CZ s.r.o. PŘÍSAHA - občanské hnutí Roberta Šlachty