Kapři budou letos do stovky. Příští rok ale zdražíme, upozorňuje šéf rybářů

Co na to vaše peněženka (1208)

Chceme, aby kapři letos stáli do stovky, prohlásil v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS prezident Rybářského sdružení České republiky Jan Hůda. S ekonomkou Helenou Horskou se shodli, že zdražování bude markantní hlavně v příštím roce.

Snad každého Čecha zajímá, kolik ho letos, při velmi vysoké inflaci, vyjdou nejen vánoční dárky, ale také štědrovečerní večeře. Méně než loni to podle expertů nebude, ceny by mohly více růst v příštím roce.

„Vzrostly ceny všeho. Když domácnosti nebudou mít možnost koupit něco ve slevách, budou muset šetřit. Letos budou lidé přemýšlet, co opravdu musí kupovat. Uvidíme, jak bude nákup zdražujících potravin. Štědrovečerní chod bude nákladnější,“ uvedla ve vysílání CNN Prima NEWS ekonomka Helena Horská.

Šéf rybářského sdružení Jan Hůda ale uklidňoval, že například ceny kapra budou vyšší jen o pět procent. Důvodem jsou zvyšující se náklady. „Chceme, aby kapři byli do stovky. Ale na větších stáncích, kde je třeba vyšší spotřeba energie, doporučujeme maximálně 120 korun za kilo,“ prozradil.

Podle Hůdy je zatím zájem Čechů o kapry normální. Rybáři prodají na Vánoce tři čtvrtiny své produkce. „Byli bychom rádi, kdyby lidé nakupovali dřív, ale oni to dělají na poslední chvíli, protože ví, že kapra vždy seženou. Pro nás to není dobře,“ apeloval prezident.

Na začátek roku musíme zavřít oči

Nejde však jen o Vánoce, všechny určitě zajímá, jak se budou ceny vyvíjet v dalším roce. Podle odhadu centrální banky by měla inflace stoupnout na 5,6 procenta z dříve odhadovaných 2,8 procenta, na začátku roku se ale má pohybovat kolem šesti až sedmi procent.

„Na začátek roku musíme zavřít oči a přežít krutou dobu, kdy mohou růst ceny spotřebního zboží o sedm procent. Bohužel jde také o ceny, které nemůžeme odfiltrovat. Potřebujeme topit, pustit si plotýnku a mít teplou vodu,“ uvedla ekonomka Horská.

Na spotřebním zboží se podle ní dá šetřit. U potravin ale nastává problém, pokud lidé nechtějí jít s kvalitou dolů.

Na vyšší ceny narazíme takřka všude. I když Horská očekává, že koncem roku bude inflace nižší, kapři budou stát více. „Budeme zdražovat, ryba je kvalitní, připravujeme ji čtyři roky. Vylétly nám ceny obilí, takže ať chceme, nebo ne, zdražíme,“ varoval Hůda.

Tagy: