Peníze kvůli inflaci ztrácí hodnotu. Kam je dnes podle odborníků nejlépe investovat?

Seniorka a peníze

Kam uložit peníze?

Inflace atakuje šestiprocentní hranici a peníze na účtu i v peněžence tím pádem ztrácejí na hodnotě. Pokud můžete dát bokem alespoň část z nich, nemusíte nutně kupovat akcie nebo zlato. Cenu si drží i socialistický nábytek, vázy z téže doby, nerozbalené stavebnice, ale i ojetá auta.

Lampy, komody, skříně, chromový nábytek anebo hodiny. Věci, které znáte z doby minulých, jsou nejenže opět v kurzu, ale také dobrým investičním artiklem. „Například tzv. lustr pampeliška, který se před deseti lety dal sehnat za 1 000 korun, má dnes cenu 15 000 po renovaci,“ uvedl prodejce bytových doplňků Roman Matoušek.

„Většina věcí získává na hodnotě, ať to jsou lustry, hodinky nebo sošky. Zkrátka platí, že nákup podobné starožitosti, kterou mnozí lidé za starožitost ještě ani neberou, se vyplatí daleko více, než si nechat peníze jen tak na účtu,“ doplnil Matoušek.

S tím, že se investovat vyplatí, souhlasí i ekonom Dominik Stroukal. „Peníze ztrácí obrovskou hodnotu a nám nezbývá než investovat,“ řekl. Koneckonců hodně investičních věcí mají lidé ve svých domovech, aniž o tom vědí.

Velmi dobrou investicí jsou stavebnice, například od té nejznámější značky na světě. Má to ale dvě specifika. S takovou investiční stavebnicí si nesmíte hrát a navíc ji nesmíte ani rozbalit. „Každá stavebnice, kterou tato značka produkuje, si svoji hodnotu zachovává, ale jsou určité specifické edice, kterou ji ještě navyšují,“ popsal majitel obchodu se stavebnicemi František Štibor.

Po několika letech je tento nárůst poměrně viditelný. Jedná se o série Ideas, modulární domy nebo Star Wars. Je dobré hledět na to, aby byla daná edice limitovaná. Krabice nesmí být porušená, a to ani vybledlá na slunci. To vše cenu snižuje. Ale nemusí jít jen o celé stavebnice, ale třeba jen o figurky.

„Už teď se dají některé prodat za stovky korun. Nezdá se to, ale i figurky mají svoji hodnotu. A předpokládá se, že cena ještě poroste. Jednou z nejdražších figurek je takzvaný Mr. Gold, její cena se vyšplhala na hodnotu 50 000 korun. Což ‚zlaťáci‘ dokázali tím, že jich bylo vyrobeno jen něco okolo tisícovky a do stavebnic byli přidáváni nahodile,“ uzavřel Štibor.

Tagy: