Karel Gott: Boj o zdraví zpěváka začal už v roce 2015. Nedal na sobě nic znát

Karel Gott nás navždy opustil před rokem, 1. října 2019. Podlehl nemoci, o které se spekulovalo už od roku 2015. Mistr zdravotní komplikace ale dlouho popíral a vyvracel a nadále vystupoval. „Všechno jsou to spekulace a kecy,“ vzkázal tenkrát.

V říjnu roku 2015 se poprvé začali všichni vážně bát o život Karla Gotta. Byla mu diagnostikována rakovina mízních uzlin. Tu ale úspěšně překonal a začal kolotoč hospitalizací a vracení se na pódia. Tomu všemu ale předcházely varovné signály.

Už na jaře téhož roku se okolo jeho osoby začaly dít změny, které nasvědčovaly, že něco není v pořádku. Nečekaně se rozloučil s dlouholetou manažerkou a účetní Jaroslavou Herzerů i dvorním tajemníkem Janem Adamem a jeho žena Ivana po pěti letech opustila pozici moderátorky VIP zpráv s tím, že se chce naplno věnovat dětem a manželovi.

Všechno jsou to spekulace a kecy...

Karel ale vlnu spekulací s humorem jemu vlastním popíral. „Mám dobrou zprávu, jsem v dokonalé formě a absolutně zdravý. Nezhubnul jsem ani kilo, všechno jsou to spekulace a kecy,“ řekl tenkrát fanouškům na koncertě.

Na konci června byla Karlu Gottovi diagnostikována srdeční arytmie. On i jeho žena si změnili telefonní čísla a najali si tiskovou mluvčí Anetu Stolzovou. Rodina také začala opevňovat vilu na Bertramce.

V říjnu zpěváka operovali pro náhlou příhodu břišní a při operaci mu diagnostikovali Non-Hodgkinův lymfom a byl převezen na hematologické oddělení Všeobecné fakultní nemocnice a okamžitě byla zahájena náročná onkologická léčba.

Karel Gott tento těžký boj s rakovinou vyhrál a lékaři hovořili o zázraku. Mistr se začal vracet na koncertní pódia. V listopadu 2016 se ale do nemocničního prostředí vrátil. Podstoupil operaci páteře kvůli problémům s ploténkou. „Páni doktoři mě postavili na nohy a řekli: Pane Gott, držte se. Tak se držím,“ okomentoval Mistr operaci s nadhledem sobě vlastním.

Také rok 2017 nezůstal bez zdravotních komplikací a několikanásobný Zlatý slavík se opět musel svěřit do rukou operatérů. Tentokrát kvůli akutní střevní neprůchodnosti způsobené srůsty. Po rakovině z roku 2015 a dalších zdravotních problémech už asi nikdo nečekal, že se Karel vrátí v plné síle na prkna, která znamenají svět.

Je to něco jako doping, jen s tím rozdílem, že je to naprosto legální...

Roku 2018 ale všem vytřel zrak a svým koncertem ovládl největší koncertní halu u nás. „Je to opravdu to nejlepší, co se mi mohlo přihodit – vrátit se do takové arény a být přivítán. Je to něco jako doping, jen s tím rozdílem, že je to naprosto legální,“ řekl tenkrát Mistr, který už sám pomalu nevěřil, že se takový mega koncert bude ještě někdy opakovat.

Tento opojný pocit chtěl zažít ještě jednou, při oslavě svých 80. narozenin v červnu 2019. Na začátku téhož roku ale oznámil, že koncert musí zrušit. Jeho oslabená imunita mu nedovolila se naplno věnovat přípravám. V únoru 2019 ho skolila chřipka a musel strávit týden v nemocnici.

Své 80. narozeniny nakonec oslavil v kruhu přátel v divadle na Jezerce, ze které odcházel až v noci. Přestože rozdával úsměvy a vypadal v dobré kondici, jeho tělo opět dostalo silnou ránu. V září přiznal, že bojuje s akutní leukémií. Jeho oslabený organismus tentokrát boj s rakovinou prohrál. Karel Gott náš svět navždy opustil 1. října 2019.

Na 11. října 2019 bylo vyhlášeno rozloučení pro veřejnost v paláci Žofín, kam přišlo zhruba 50 tisíc lidí. Pohřeb se státními poctami se konal v sobotu 12. října 2019 se zádušní mší v katedrále svatého Víta na Pražském hradě.

Tagy: