Karel III. se poprvé vyjádřil ke své nemoci. Proč je rád, že byla jeho diagnóza zveřejněna?

Král Karel III.

Vyjádření krále Karla III.

Britský král Karel III. v sobotu vyjádřil vděčnost lidem, kteří mu přejí, aby se brzy uzdravil. Bylo to jeho první vyjádření po pondělním oznámení královského paláce, že má rakovinu. V neděli pak navštívil kostel svaté Máří Magdaleny ve východoanglickém Sandringhamu, kde se zotavuje po začátku léčby.

„Rád bych co nejsrdečněji poděkoval za mnoho vzkazů podpory a přání všeho dobrého, které jsem v posledních dnech obdržel,“ uvedl pětasedmdesátiletý monarcha v sobotním prohlášení. „Jak vědí všichni, které rakovina postihla, takové laskavé myšlenky jsou tou největší útěchou a povzbuzením.“

K TÉMATU: První snímky Karla III. po oznámení diagnózy. Odletěl do sídla Sandringham

Karel III. je také rád, že zveřejnění jeho diagnózy pomohlo upozornit na práci všech organizací, které podporují pacienty s rakovinou a jejich rodiny v Británii i ve světě. „Můj celoživotní obdiv k jejich neúnavné péči a obětavosti je o to větší, že mám vlastní zkušenost,“ uvedl britský král.

Buckinghamský palác v pondělní zprávě o rakovině panovníka neuvedl, o jaký typ onkologické nemoci jde. Sdělil ale, že i když se král po dobu léčby nebude účastnit veřejných akcí, v úřadování bude pokračovat. Jeho manželka královna Camilla v týdnu řekla, že se mu za daných podmínek daří „mimořádně dobře“.

Karel III. zatím pokračuje v některých soukromých i v administrativních povinnostech a hodlá nadále pořádat každotýdenní audience pro premiéra. V neděli se poprvé od oznámení diagnózy objevil na veřejnosti. V hnědém svrchníku a se složeným deštníkem v ruce zamával přihlížejícím, když přijel s chotí královnou Camillou ke kostelu nedaleko svého venkovského sídla.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Karel III. zahájil léčbu rakoviny. Slavný onkolog naznačil, o jaký typ nemoci se může jednat

Tagy: