První snímky Karla III. po oznámení diagnózy. Odletěl do sídla Sandringham

Karel III. se poprvé od oznámení o nálezu rakoviny objevil na veřejnosti

Král Karel III. má rakovinu

Oznámení Buckinghamského paláce přišlo jako blesk z čistého nebe a zaskočilo celý svět. Lékaři diagnostikovali rakovinu britskému králi Karlu III. Pětasedmdesátiletý monarcha na doporučení lékařů odkládá veřejné akce, pokračuje však v administrativní práci a začal také s léčbou. O jaký typ rakoviny jde, nebylo oznámeno. Panovníkovi vyjadřují podporu světoví politici.

Karel III. minulý týden opustil nemocnici v Londýně, kde absolvoval zákrok kvůli zvětšené prostatě. V pondělí oznámená diagnóza však rakovinou prostaty není, plyne z prohlášení paláce. „Během zákroku kvůli zvětšené prostatě, jenž král nedávno podstoupil, vyšla najevo jiná, nesouvisející potíž. Následné diagnostické testy potvrdily formu rakoviny,“ uvádí Buckinghamský palác.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nevídaná věc, říká expertka o zveřejnění diagnózy Karla III. Zmínila jeden pozitivní dopad

Král se v úterý poprvé od zveřejnění diagnózy ukázal na veřejnosti. S chotí Camillou byl spatřen v autě, poté odletěl vrtulníkem do sídla Sandringham.

V úterý odpoledne přistálo na londýnském letišti Heathrow letadlo s princem Harrym, který přispěchal z USA za svým nemocným otcem. Manželka Harryho Meghan Markleová zůstala doma v Montecitu.

K diagnóze se vyjádřil v rozhovoru pro BBC Radio 5 Live premiér Spojeného království Rishi Sunak. Podle jeho slov byla rakovina u Karla III. odhalena včas. S králem je v pravidelném kontaktu. „Všechny naše myšlenky jsou s ním a jeho rodinou. Naštěstí se to podařilo zachytit brzy,“ cituje slova Sunaka web Sky News. Zpráva o králově nemoci premiéra podle jeho slov zaskočila a rozesmutnila.

„Mám o něj obavy,“ řekl americký prezident Joe Biden novinářům v Las Vegas, kde se setkal se stávkujícími zaměstnanci hotelů, a dodal, že se králi chystá telefonovat. „Jill a já se připojujeme k lidu Spojeného království a modlíme se za brzké a úplné uzdravení Jeho Veličenstva,“ napsal později na X.

„Král je vděčný týmu lékařů za jejich rychlý zásah. Ohledně své léčby je optimistický a těší se, až bude moci své veřejné povinnosti opět plně vykonávat,“ uzavírá Buckinghamský palác oznámení s tím, že Karel III. svoji diagnózu zveřejnil, aby předešel spekulacím a podpořil ty, kterých se rakovina v nějaké podobě rovněž dotkla.

Jak je na tom zdraví krále Karla III.? Podívejte se na rozbor níže:

Tagy:
Londýn Velká Británie britská královská rodina rakovina princ Harry Joe Biden on-line diagnóza Buckinghamský palác Karel III. Camilla, královna-manželka Britská královská rodina William, princ z Walesu Catherine, princezna z Walesu rakovina