Karlovarský hejtman: Babiše i Blatného žádám o využití německé pomoci od ledna

Petr Kulhánek

Německé nemocnice Karlovarským nepomůžou (Zdroj: CNN Prima NEWS)

Hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN) se ohradil proti postupu předsedy vlády Andreje Babiše (ANO) v otázce možných převozů covid pozitivních pacientů z přetížených českých nemocnic na německé kliniky. Kulhánkovi se nelíbí, že Babiš přenáší odpovědnost za rozhodnutí o využití německé pomoci na krajskou koordinátorku pro intenzivní péči Dagmar Uhlíkovou.

„Nerozumím, z jakého důvodu pan premiér zmiňuje krajskou koordinátorku pro intenzivní péči a to, že měla požádat o aktivaci spolupráce na převozech pacientů do SRN, když vedení Karlovarského kraje a já osobně od začátku ledna žádáme nejen premiéra Andreje Babiše, ale i ministra zdravotnictví Jana Blatného o to, aby nám tato spolupráce s našimi bavorskými protějšky a příhraničními nemocnicemi byla ze strany státu umožněna,“ uvedl Petr Kulhánek v tiskové zprávě.

Karlovarský hejtman poprvé požádal ministerstvo zdravotnictví o možnost převozu na začátku letošního ledna. Nemocnice v Karlovarském kraji jsou dlouhodobě přetížené a covid pozitivní pacienty je nutné převážet do jiných zdravotnických zařízení v Česku. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) to však odmítl a řekl, že kapacity jsou v České republice dostatečné. Od té doby kraj podle ČTK žádost zopakoval několikrát.

Česko si zatím vystačí samo

Kulhánek prý s Blatným mluvil i počátkem února. „Jeho odpověď byla taková, že v případě hraniční kapacity intenzivní lůžkové péče v ČR stačí můj telefonát a aktivace spolupráce s Německem se rozběhne,“ dodal Kulhánek. Hejtman se tak podle svých slov domníval, že pro členy Babišova kabinetu je klíčové stanovisko Karlovarského kraje a osoba koordinátora v tomto procesu nehraje žádnou roli. Andrej Babiš ale ve středu ráno před odletem do Krakova na brífinku sdělil, že o aktivaci převozu pacientů s covidem do Německa má žádat krajská koordinátorka intenzivní péče.

Ministr zdravotnictví Blatný na následné tiskové konferenci potvrdil Kulhánkova slova tím, že předběžná dohoda s německou stranou o převozu českých pacientů přes hranice skutečně existuje. Transport do Německa by ale připadal v úvahu, až se kapacita tuzemských nemocnic zaplní z 90 procent. Do té doby si má Česko vystačit samo.

Krajská koordinátorka intenzivní péče Dagmar Uhlíková v úterý pro ČTK uvedla, že momentálně volná lůžka v nemocnicích kraje jsou a bezprostředně není nutné žádat o pomoc Německo. Počty volných lůžek se ale mění z hodiny na hodinu a například sokolovská nemocnice už musela dvakrát odmítnout příjem dalších pacientů s covidem, kteří museli zamířit jinam.

Tagy: