Blatný: Můžeme uzavřít další okresy. Situace bude vážná v celé republice

Jan Blatný

Tisková konference ministra Jana Blatného (zdroj: CNN Prima NEWS)

Během dvou nebo tří týdnů může být situace v celé zemi stejně vážná jako v uzavřených okresech, řekl ve středu na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Nevyloučil uzavření dalších regionů po vzoru Chebska, Sokolovska a Trutnovska.

„Ze západu na východ dochází k většímu rozšiřování onemocnění. Česká část republiky je postižená více, moravská méně. Jestliže společně nezabráníme dalšímu přenosu, tak během dvou, tří týdnů bude situace v celé zemi stejná,“ uvedl Blatný.

V budoucnu možná bude potřeba podle něj omezit mobilitu i v jiných regionech. „Volných lůžek na JIP jsou v některých krajích pouze jednotky. Je vysoká přetíženost nemocnic, stále trpíme nedostatkem personálu. Dispečink lůžkové péče funguje jenom díky tomu, že jsou tady pořád nemocnice, kam můžeme převážet,“ vysvětlil ministr.

V uzavřených okresech se na provozu obchodů a škol nic nezmění. Ministr Blatný řekl, že se tak nestane dříve, než budou znovu otevřeny.

Otevírání obchodů není rozvolňování

Zároveň zopakoval, že plošná opatření nefungují, když nejsou individuálně dodržována. „Řešením je uvědomělý přístup každého z nás místo dalších restrikcí,“ řekl. Při zhoršení situace ministerstvo zvažuje zapojení nemocnic, které dosud pacienty s covidem neléčily, a také o pracovní povinnosti včetně ambulantního sektoru.

Případné otevření obchodů není podle Blatného možné označovat jako rozvolňování. Pokud se otevřou, tak za podmínek, které budou bránit šíření viru.

O využití německé pomoci v nejvíce postižených okresech na západě Čech se bude uvažovat při naplnění domácích kapacit nemocnic z 90 procent.

Tagy: