Katar žasnul nad japonskými fanoušky. Uklidili tribunu, ačkoliv jejich tým ani nehrál

Japonci na fotbalovém mistrovství světa schytávají poklony, a to jejich výběr vstoupí do turnaje v Kataru až ve středu zápasem s Německem. Někteří fanoušci ze země vycházejícího slunce si nenechali ujít už úvodní duel celého šampionátu mezi domácí reprezentací a Ekvádorem. Ostatní diváci žasli, když po konečném hvizdu asijští návštěvníci připravili úklidovou četu o práci.

Už na minulém šampionátu v Rusku se Japonci do paměti fanoušků po celém světě zapsali jako čistotný národ. V osmifinále vedli nad Belgií 2:0, přesto nakonec na turnaji po tomto zápase skončili.

Ihned po kolapsu to vinou velkého zklamání nemohlo vypadat v šatně poražených ukázkově. Nicméně před opuštěním kabiny se postarali, aby byli vnímaní jako vzorní hosté šampionátu, které by si přál každý. Prostory dokonale vyčistili a ještě na stole zanechali rusky psaný vzkaz určený organizátorům: „Děkujeme.“

Na tento sympatický odkaz národního týmu o čtyři roky později navazují japonští fanoušci. Smysl pro pořádek ukázali už po zápase, ve kterém jejich domácký tým – kvůli němuž razili cestu do Perského zálivu – vůbec nefiguroval. Po nedělním zahajovacím utkání Kataru s Ekvádorem, který Jihoameričané bez výraznějších problému vyhráli 2:0, se vrhli na úklid tribun stadionu.

„O tomto jsem slyšel, ale nikdy jsem si nemyslel, že je to až tak moc pravda. Páni,“ vykládal ve videu populární katarský youtuber Omar Farooq. A k tomu dodal záběry příznivců většinou oblečených do modrých dresů a zahalených do bílých vlajek s červeným kruhem uprostřed. Byli vybaveni pytli, do nichž házeli veškeré „stopy“, které po sobě zanechali odcházející diváci.

„Přesvědčte mě, že je to normální,“ žasnul Farooq. „Když jsem se jich zeptal, proč odpadky uklízejí, ačkoliv to není jejich práce, odpověděli: ‚Japonci po sobě nikdy nenechávají nepořádek. Je to respekt k danému místu.‘“

Až se bude ve středu hrát na Chalífově mezinárodním stadionu zápas mezi Japonskem a Německem, pravděpodobně v ochozech nezbyde ani smítko.

Tagy: