Kauza „dlouhý stůl“ objasněna. Macron odmítl v Kremlu test na covid, aby neměli jeho DNA

Vladimir Putin a Emmanuel Macron

Schůzka francouzského prezidenta Emmanuela Macrona s jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem už stačila vyvolat bouřlivé reakce celého světa. Nejvíce ohlasů a karikatur na sociálních sítích se dostalo dlouhému stolu, u kterého státníci dvou velmocí seděli. Teď se ukázalo, proč nešlo o prostý konferenční stolek, ale o čtyřmetrový kus nábytku. Francouzská hlava státu totiž odmítla žádost Kremlu podstoupit test na covid. Macron chtěl zabránit tomu, aby mělo Rusko jeho DNA, potvrdily dva zdroje z francouzské delegace agentuře Reuters.

Během dlouhého jednání o ukrajinské krizi v Moskvě od sebe drželi prezidenti dostatečný odstup. Snímky Macrona a Putina sedících na opačných koncích čtyřmetrového stolu i jejich karikatury oblétly takřka okamžitě celý svět.

Dva zdroje, které mají být dobře obeznámeny se zdravotním protokolem francouzského prezidenta, agentuře Reuters potvrdily, že Macron dostal na výběr: buď podstoupí test PCR provedený ruskými úřady a bude mu povoleno přiblížit se k Putinovi, nebo odmítne a bude muset dodržet přísný sociální distanc.

„Věděli jsme, že to znamená absenci potřesení rukou a dlouhý stůl. Ale nemohli jsme dopustit, aby se do rukou ruských úřadů dostalo prezidentovo DNA,“ řekl agentuře Reuters jeden ze zdrojů. Mluvčí Kremlu na zprávu nereagoval.

Druhý zdroj z Macronova okolí potvrdil, že francouzský prezident odmítl podstoupit test v Kremlu a místo toho ho absolvoval před svým odletem z Francie a při příletu do Ruska antigenní test, který ale provedl jeho vlastní lékař. „Rusové nám řekli, že Putin musí být držen v přísné zdravotní bublině,“ poznamenal.

Ve čtvrtek, tedy tři dny poté, co se setkali Macron s Putinem, přijal ruský prezident svůj protějšek z Kazachstánu Kasyma Žomarta Tokajeva. Oba muži si potřásli rukama a po celou dobu jednání seděli blízko u sebe, dělil je pouze malý konferenční stolek.

Dohoda? Ne

Pondělní jednání mělo podle Macrona pomoci předejít dalšímu zhoršení bezpečnostní krize kolem Ukrajiny. Kreml však popřel, že by Putin s Macronem během setkání ohledně Ukrajiny a o snižování napětí uzavřeli jakoukoli dohodu.

Macron navíc podle svých slov obdržel od Putina příslib, že ve sporu Moskvy a Západu ohledně Ukrajiny nebude následovat „zhoršení nebo vyostření“. Francouzský prezident dodal, že považuje za splněný svůj cíl zabránit další eskalaci situace a dát prostor novým vyhlídkám.

Ruský prezidentský mluvčí Dmitrij Peskov ale záhy podle ruské tiskové agentury TASS upozornil, že při jednání v Kremlu nebyla uzavřena žádná dohoda. Reagoval tak na článek listu Financial Times, který napsal, že podle nejmenovaných francouzských představitelů Putin přislíbil, že nepodnikne na Ukrajině žádnou vojenskou akci. Údajně také řekl, že tisíce ruských vojáků, které jsou nyní v Bělorusku, se stáhnou, až skončí plánovaná společná cvičení. Podle Peskova se však ani nepředpokládalo, že by ruští vojáci v sousední zemi po skončení cvičení zůstali.

Tagy: