CNN: Ukrajina v neprodyšném obležení. Rusko může zaútočit ze všech stran

Ukrajinský voják v bunkru.

Rusové k hranicím s Ukrajinou již týdny přiváží další jednotky a vojenskou techniku. Ruští vojáci se nachází navíc také v Bělorusku, na anektovaném Krymu a v moldavském Podněstří na jihozápad od Ukrajiny. Ta proto čelí potenciální hrozbě téměř ze všech stran.

Nové satelitní snímky, které zveřejnila americká televizní stanice CNN, ukazují, že na hranicích opět dochází k pohybu. Tentokrát jde o snímky z Běloruska, kde se chystá společné cvičení vojenských místních a ruských jednotek. Manévry mají začít už ve čtvrtek.

Fotografie od společnosti Maxar zároveň ukazují pohyby armádních jednotek i v jižních oblastech Běloruska poblíž hranic s Ukrajinou, kde se však cvičení konat nemá. To je ve skutečnosti vzdálené stovky kilometrů.

Rusko podle zahraničních pozorovatelů u hranic s Ukrajinou shromáždilo až 70 procent svých vojáků a výzbroje. Tyto jednotky jsou rozmístěny podél celých ruských hranic s Ukrajinou, dokonce i na území, které náleží jiným státům.

O Bělorusku už řeč byla. Další jednotky mají Rusové mít na anektovaném Krymu. Ten sice od roku 2014 ovládají, ovšem většina států světa včetně USA a evropských mocností Krym považuje i nadále za nedílnou součást Ukrajiny.

Rusko má malou část svých vojáků i na západ od Ukrajiny. Nachází se v moldavském regionu Podněstří, které je v podobné situaci, jako ukrajinský Donbas – území ovládají proruští separatisté. Rusové tam mají základnu s výzbrojí a municí. Ukrajina Rusko v lednu obvinila, že v Podněstří připravovali provokativní akci, která by Ukrajince vykreslila jako agresory.

V ohrožení je Pobaltí i Polsko

Experti z Rochan Consulting rovněž poukazují na to, že se na ukrajinských hranicích s Ruskem, potažmo Běloruskem, čím dál více přesouvají ruské jednotky. Nechybějí ani tanky, dělostřelectvo a další těžká výzbroj.

Na ruské přesuny upozorňují také politici, mezi nimi i místopředseda české Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL). „Rusko přesouvá tisíce vojáků do Běloruska. Rozmísťuje zde raketové systémy i vysoce mobilní výsadkové jednotky,“ píše Bartošek s tím, že v přímém ohrožení jsou kromě Ukrajiny i pobaltské státy či Polsko.

Putin varuje před ukrajinským členstvím v NATO

Světoví politici se aktuálně snaží možné eskalaci napětí mezi Ruskem a Ukrajinou předejít. Ruský prezident Vladimir Putin po setkání se svým francouzským protějškem Emmanuelem Macronem varoval, že ke konfliktu by mohlo vést členství Ukrajiny v Severoatlantické alianci (NATO). Putin po schůzce s Macronem uvedl, že Ukrajina by se v případě členství mohla pokusit získat zpět zmiňovaný Krym, čímž by NATO „vtáhla do války“ s Ruskem. „Takový konflikt by nikdo nevyhrál,“ dodal Putin.

Macron se snaží zklidnit emoce na obou stranách. „Uvědomujeme si závažnost situace a hledáme způsob, jak zachovat mír. Jsem hluboce přesvědčen, že je ještě čas,“ řekl na tiskové konferenci po mítinku s Putinem.

V pondělí zároveň proběhla schůzka mezi americkým prezidentem Joem Bidenem a německým kancléřem Olafem Scholzem. Hovořili spolu zejména o projektu plynovodu Nord Stream 2, který vede z Ruska právě do Německa. Biden po jednání prohlásil, že pokud ruské jednotky překročí hranice s Ukrajinou, tak bude s projektem konec.

Tagy: