Kauza v IKEM je gangsterka, jsem tu kvůli pacientům, říká Válek. Kvůli čemu by rezignoval?

Vlastimil Válek (TOP 09) v Partii Terezie Tománkové

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 22.10.2023

Kauza Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) je gangsterkou, ale nejdůležitější jsou pro mě pacienti a péče o ně. V Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS to řekl vicepremiér a šéf resortu zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Stínový ministr zdravotnictví Kamal Farhan (ANO) mu vytkl, že chce kauzu „vysedět“. Válek takové nařčení odmítl a zmínil, za jaké situace by byl ochoten rezignovat na svůj post.

„Bavíme se tu o gangsterce, o esemeskách, to jsou věci, které možná jsou důležité, ale pořád nezapomínejme, že já a zdravotnictví jsme tady kvůli pacientům,“ zdůraznil ve vysílání CNN Prima NEWS ministr.

Dodal, že právě pacienti by pro něj byli případným důvodem, proč rezignovat. „Jsme tu kvůli pacientům a pro mě je naprosto zásadní, aby nedošlo k jakémukoliv omezení nebo problémům spojeným s péčí o pacienty. To bych si vyčítal a kvůli tomu bych byl ochoten rezignovat,“ pokračoval Válek.

K TÉMATU: Nemocnice dostanou téměř 7 miliard navíc, řekl Válek. Lékařům se umožní 24hodinová služba

V IKEM došlo v posledních týdnech k policejní razii kvůli možné manipulaci se zakázkami a korupci. Válek proto do čela institutu jmenoval do pozice pověřené ředitelky Helenu Rögnerovou. Farhan kritizoval, že jde o částečný úvazek. „Ona má v podstatě minimální úvazek na ministerstvu a dominantně se věnuje IKEM,“ hájil ji Válek.

Farhan ministra osočil, že toho s kauzou příliš nedělá. „Musíme si uvědomit, že tahle kauza nás vrací někam do devadesátých let. Dotýká se nejbližších spolupracovníků premiéra (Petra) Fialy (ODS) a je to vlastně boj mezi dvěma skupinami,“ řekl poslanec ANO.

„V tuhle chvíli bych panu ministrovi vyčetl, že IKEM prostě neřídí, chce to zase vysedět s tím, že to nějak dopadne,“ dodal stínový ministr zdravotnictví.

Válek mimo jiné v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS hovořil také o akutní situaci s nedostatkem léčiv. Podle jeho slov však bude do konce listopadu do Česka dodáno až 360 tisíc balení penicilinu. „Co je podstatné, a opravdu se to děje opakovaně, je že distributoři nedodávají lék do všech lékáren. Legislativa to neměla takhle nastavené,“ vysvětlil ministr s tím, že proto nyní již v Poslanecké sněmovně leží nový zákon o léčivech.

Tagy:
TOP 09 ODS Vlastimil Válek Terezie Tománková pacient IKEM Partie Terezie Tománkové Helena Rögnerová ANO 2011 Poslanecká sněmovna ČR Institut klinické a experimentální medicíny Kamal Farhan gangsterský film