Kauza Vaňková? Brno se opět proslavilo. Politici jdou vstříc výsměchu, glosoval expert

Politolog Jan Kubáček hostem pořadu K věci na CNN Prima NEWS

360° 9.8.2023

Brno se skrze paní primátorku Vaňkovou (ODS) opět proslavilo a určitě se o něm bude dlouhodobě mluvit, pronesl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS politolog Jan Kubáček k aféře bílého prášku. Přiznal také, že je zvědav, jak budou občanští demokraté vyprávět o morálce a doporučovat občanům, co mohou a nemohou dělat. Podle experta jdou zákonodárci naproti tomu, aby se jim národ vysmíval. Podobného názoru je i politolog Lukáš Valeš, který doplnil, že v tomto ohledu selhala celá koalice, jež slibovala nový styl politiky, která bude slušná a poctivá.

„Po kauze Vaňkové zbude obrovská pachuť. Brno se skrze paní primátorku opět proslavilo, takže tak trochu by se chtělo glosou říci, že jak někdy Brňané řeší, jestli se mluví o Brnu, tak potvrzení je, že se mluví a mluvit dlouhodobě bude,“ zavtipkoval Kubáček.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vaňková byla princeznou ODS, teď je granát opozice. Drogy by ji diskvalifikovaly, míní experti

Oba politologové se shodli, že ODS se prokázala jako velmi pragmatická, když se rozhodla celou věc promlčet. Kubáček se zamyslel především nad tím, jakým způsobem bude strana nadále nakládat s tématy, jako je například drogová problematika, či jak chtějí apelovat v tomto ohledu na mládež. „Protože mnozí občané si řeknou, kážou vodu, ale ve velkém pili víno a nestyděli se u toho, nezarděli se,“ uplatnil známé rčení.

Valeš se zaměřil i na brněnské koaliční partnery, mezi které patří nejen ANO, ale i KDU-ČSL, která se dlouhodobě tvrdě vymezuje proti návykovým látkám a jejich legalizaci. „Nikdo vlastně neodsoudil jednoznačně to, že konzumace drog, a zejména jejich držení je trestné a že se vlastně jedná o společensky mimořádně nebezpečné věci,“ zdůraznil a nebránil se přirovnání zákonodárců k mafii: „Mně to skoro připadá jako nějaký kartel nebo taková politická mafie, kdy se všichni podržíme, protože dneska máš průšvih ty, zejtra já.“

„V podstatě jdou vstříc tomu, aby se jim národ vysmíval, aby je široká veřejnost nebrala, naprosto zpochybnili a zesměšnili to, co mají reprezentovat v té morální otázce, a zároveň, aby po zbytek mandátů byli řadovými úředníky, kteří mohou být kdykoliv vydíratelní,“ shrnul Valeš to, co považuje za jeden z největších problémů celé této kauzy. „Takže v podstatě tu trapnost znásobili, a ještě i zparodovali tím hloupým taktizováním a tanečky okolo,“ nešetřil veřejné činitele ani Kubáček.

Snímek, na kterém leží před primátorkou a jejím náměstkem Robertem Kerndlem na mobilním telefonu bílý prášek, který je rozdělený do několika čar na displeji, koluje na internetu už víc než týden. Kdy přesně fotografie vznikla a jaké jsou okolnosti, ale není jasné.

PŘIPOMEŇTE SI: Vaňkové její koaliční partneři vyjádřili podporu.

Tagy: