Každé ráno Ivan vstane, vezme lopatu a hledá syna. Ví, že je mrtvý, ale neví, kde leží

Ivan každé ráno vstane a s lopatou hledá, kde leží jeho syn.

Zkáza v obcích kolem Kyjeva

Bomby, smrt a zkáza. Tak to vypadá v obcích kolem Kyjeva po stažení ruských sil. Lidé, kteří se snaží vrátit do svých domovů, nacházejí denně mrtvé sousedy. Buď je zabily bomby, nebo je postříleli ruští vojáci v okolí vesnic. Ti, kteří se chtějí vrátit, se navíc potýkají se skrytou hrozbou, jako jsou nevybuchlé bomby nebo miny. Jak vypadá život v jedné takové vesnici u Kyjeva, zachytil reportér Patrik Kaizr.

Je mu 65 let, žije ve vesnici Berezivka a jmenuje se Ivan. Každé ráno, už dvanáct dní, vstane, vezme lopatu a jde hledat hrob svého syna.  Ví, že ho zabili Rusové. Ale neví, kam ho pohřbili. „2. března ho zastřelili, to je déle než měsíc. Stále ho nemůžu najít. Bída. Bída,“ zoufá si Ivan.

Teď nešťastnému muži pomáhají vyšetřovatelé, kteří prohledávají vesnici po vesnici. Otevřou každý poklop, nakouknou do každé studny, prohledají každý sklep.

„Za těmito dveřmi je cítit zápach tlejícího masa. Jenže Rusové v mnoha domech nechali na dveřích viset granáty. Tak, aby ten, který je otevře, zemřel. Kliku Ivan musí obvázat drátem, ten rozmotat a za dveře trhnout z dálky,“ popisuje na místě reportér Patrik Kaizr.

Ivan svého syna zatím nenašel. Další den vstane, vezme lopatu a půjde hledat znovu. V lesích kolem Berezivky se už našly desítky mrtvých, vyšetřovatelé tu dokonce hledají masový hrob. Rusové kolem vesnice postříleli několik civilistů, kteří se snažili ujet do bezpečí.

„Okupanti sice odjeli, ale v lesích i na zahradách je presto smrt až příliš blízko. Bomby, miny, granáty. Pyrotechnici jedou i do Berezivky,“ líčí reportér. Podle dostupných údajů jen za posledních 24 hodin zemřeli v Kyjevské oblasti kvůli nevybuchlé munici tři lidé.

Tagy: