Každodenní projevy války: Časté výpadky proudu trápí Ukrajince, využívají generátory a baterie

Cena silové elektřiny na burze klesá

Život bez elektřiny na Ukrajině

Velká část Ukrajiny se již od začátku ruské invaze v únoru 2022 potýká s výpadky elektrického proudu. Úřady se snaží obyvatele předem informovat, kdy by měla elektřina v konkrétní oblasti fungovat, a kdy nikoliv. Čech žijící na Ukrajině popsal reportérovi CNN Prima NEWS, jak se s nepříjemnými projevy války dá vyrovnat. Řešením jsou generátory a baterie.

Čech Petr Židek popsal, jak náročný může být každodenní život ve válkou zasažené zemi. „Ráno vstanu a dostávám pravidelně informace o tom, kdy se bude proud vypínat,“ popsal Židek, který žije na Ukrajině již 15 let.

ČTĚTE DÁLE: Demonstrace proti Azovu v Praze. V tašce byla maketa nástražného výbušného systému

„Všude po domě máme LED osvětlení. Mají detektor pohybu, takže se rozsvítí vždy, když někdo projde okolo,“ přiblížil Židek, jenž se před ruskou agresí na Ukrajině živil jako turistický průvodce. Bez proudu je problém i s vodou. „Když nejde elektřina, nejde ani čerpadlo,“ uvedl Židek.

Velká část Ukrajinců ve chvílích bez elektrického proudu zapíná dieselové a benzínové generátory. Hlučné přístroje se staly běžnou součástí řady ukrajinských měst. Jak ovšem prozradil jeden z oslovených obchodníků v Užhorodě, řešení může být více. „Našel jsem věc, která se jmenuje EcoFlow, která se tady nedala sehnat. Naštěstí mám sestru v Praze, tak jsme jí zavolali a ona mi stroj poslala,“ uvedl.

EcoFlow je jeden z typů bateriových stanic, které zjednodušeně fungují jako obří powerbanky. Původně byly určeny například pro vyznavače kempování a pobytů v přírodě. V současné době našly alternativní využití ve válkou zachvácené Ukrajině.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Růžička míří kvůli napadení k soudu. Bojovník po vyloučení z klubu mluvil o kudle do zad

Tagy:
válka Ukrajina Praha ozbrojený konflikt generátor Užhorod Petr Židek produkty a služby ekonomika, obchod a finance konflikt, válka a mír energie a zdroje