Hamás naše lidi upaloval zaživa. Každý jeho člen je už teď mrtvý muž, prohlásil Netanjahu

 Izrael čeká dlouhá a těžká válka, říká Netanjahu.

Hamás k útoku na Izrael

Hamás upaloval naše lidi zaživa, řekl izraelský premiér Benjamin Netanjahu a slíbil odvetu: „Každý jeho člen je mrtvý muž“. Je čas na válku, dodal opoziční politik Benny Ganc. Počet obětí útoku radikálního hnutí na Izrael už stoupl na 1 200. Při odvetných izraelských náletech v Pásmu Gazy bylo celkem zabito 1 055 Palestinců. Během bombardování mělo v Pásmu Gazy zemřít také devět pracovníků OSN.

Izrael „zničí a rozdrtí“ palestinské hnutí Hamás, každý jeho člen je „mrtvý muž“, prohlásil ve středu večer premiér Netanjahu. Informovaly o tom agentury AFP a AP. Podle agentury Reuters s Netanjahuem vystoupil opoziční politik Benny Ganc a ministr obrany Joav Galant, kteří mají s předsedou vlády tvořit krizovou vládu národní jednoty pro období války Izraele s palestinským hnutím Hamás po bezprecedentním útoku radikálů na Izrael. „Je čas na mír a čas na válku, teď je čas na válku,“ řekl Ganc.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak bude Izrael postupovat dál? Experti nabídli několik cest včetně totální destrukce Gazy

Netanjahu s Gancem ve středu oznámili dohodu na vytvoření krizové vlády národní jednoty. Válečný kabinet bude mít jen tři členy, napsal web The Times of Israel, podle něhož je součástí dohody i to, že krizový kabinet nebude přijímat jiná rozhodnutí než ta, která souvisejí s vedením této války. Netanjahu později v televizním projevu uvedl, že politici odložili stranou své neshody, „protože v sázce je osud“ Izraele.

Při palestinských útocích na izraelském území přišlo podle izraelské armády o život 1 200 lidí, zatímco zdravotnické úřady v Hamásem ovládaném Pásmu Gazy hlásí 1 055 obětí izraelských protiúderů. Uvedla to agentura Reuters. Izraelské ozbrojené síly zároveň ve středu oznámily, že na izraelském území dosud nalezly na 1 500 těl ozbrojenců Hamásu.

Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA) oznámil, že od soboty bylo při izraelském bombardování v Pásmu Gazy zabito devět zaměstnanců OSN. „Ochrana civilistů je prvořadá, a to i v době konfliktu. Měli by být chráněni v souladu s válečným právem,“ uvedla ředitelka pro komunikaci Juliette Toumaová.

Izraelská armáda v noci na středu zasáhla více než 200 cílů ve městě Gaza. Informuje o tom agentura DPA s odvoláním na armádní prohlášení. Nálety desítek izraelských stíhaček se zaměřily na čtvrť kolem mešity Al-Furkán, kterou Izrael označuje za hnízdo teroru, protože ji radikální palestinské hnutí Hamás využívá k útokům na Izrael. Za posledních 24 hodin zde izraelská armáda podle svého prohlášení zasáhla na 450 cílů.

Tagy:
Tel Aviv repatriace Pásmo Gazy Hamás Benjamin Netanjahu izraelsko-palestinský konflikt Jan Lipavský Izrael Palestina