Jediná bomba rozeseje zkázu na území pěti fotbalových hřišť. Expert popsal kazetovou munici

Nosič kazetových bomb (Ilustrační foto)

Jak funguje kazetová munice?

Kazetová munice je velmi účinná proti lehkému pancíři nebo proti živé síle. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl vojenský a bezpečnostní analytik Lukáš Visingr. Kontroverze dle něj budí zejména kvůli své vysoké účinnosti. Ukrajinským jednotkám by ale tento typ zbraně měl jednoznačně pomoci.

Spojené státy v tomto týdnu oznámily další balík vojenské podpory pro Ukrajinu. Pomoc má obsahovat dělostřelecké granáty ráže 105 a 155 milimetrů, desítky bojových vozidel pěchoty nebo munici do systému HIMARS. Kazetová munice dodaná ze Spojených států ale budí u některých zemí obavy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hloupý pubertální výstřelek, hodnotí expert dárek Pekarové pro Zelenského. Je mladá, dodal jiný

„Kazetová munice je velmi účinná proti slabému pancíři nebo nepancéřovaným objektům. Zejména proti pěchotě nebo nákladním automobilům. Některé typy kazetové munice mohou ničit i lehká obrněná vozidla,“ řekl Lukáš Visingr, podle kterého mohou fragmenty zbraně vyřadit i tank.

Podle vojenského analytika se jedná o efektivní zbraň, která pomůže Ukrajincům ničit ruská opevnění se zakopanými jednotkami.

Obávaná kazetová munice totiž zasahuje velkou plochu. Vystřeluje se ve formě dělostřeleckých granátů nebo raket z bojových letounů. V určitý čas se munice rozpadne a vyletí z ní několik menších bomb. V případě nábojů dodaných ze Spojených států se jedná o dalších 88 menších náloží v jednom kusu munice.

I malá nálož má přitom potenciál zničit všechno na rozloze 10 × 10 metrů. Jedna kazetová bomba proto může ohrozit území odpovídající pěti fotbalovým hřištím.

Visingr upozorňuje, že zde stále je otázka výrobní kapacity. Západní země totiž dohánějí výrobu v poslední době a stále se nedaří pokrýt množství munice spotřebovávané na Ukrajině. „Pokud by se uvolnily zásoby munice, tak se jedná o obrovské množství dělostřeleckých granátů, které může Ukrajina nasadit,“ dodal Visingr.

Tagy: