Petice: Kde byl Kant, když padly Západní Úvaly? Pojmenujte rohanské ulice podle Tolkiena

Filosof Edmund Husserl a Rohanské království z filmu Pán prstenů (koláž CNN Prima NEWS)

Tolkienovy ulice v Praze

Nové ulice a parky na Rohanském ostrově v Praze by neměly být pojmenovány po filosofech, kteří nikdy nic neudělali pro dobro Rohanského království. Myslí si to signatáři satirické petice, kteří požadují pojmenování míst podle Rohanu, tedy království z fiktivního světa J. R. R. Tolkiena. Čtenáři a filmoví diváci jej znají především z trilogie Pán prstenů.

Nové ulice v budované části pražského Karlína na Rohanském ostrově ponesou jména českých i zahraničních filozofů. Mezi nimi jsou například němečtí filozofové Immanuel Kant, Georg Wilhelm Fridrich Hegel a prostějovský rodák Edmund Husserl nebo Češi Jan Sokol, Ladislav Hejdánek či Erazim Kohák. V pondělí to schválili pražští radní.

ČTĚTE TAKÉ: Groteska na sněmu hnutí ANO. Juchelka rozproudil vášnivou debatu o svých kilech navíc

Ne všichni jsou však z tohoto nápadu nadšení. „My, níže podepsaní, jsme toho názoru, že ulice by měly být pojmenovány podle osobností, které pocházejí z Rohanského království nebo k němu mají silnou vazbu, ne podle filosofů, kteří s Rohanem nemají nic společného. Při vší úctě k Ludwigu Wittgensteinovi – navštívil vůbec kdy v životě Jízdmarku? Jak pomohl Immannuel Kant ve válce proti Sarumanovým hordám? Kde byl Husserl, když padly Západní Úvaly?“ sdílel znění petice například biochemik Jan Konvalinka.

" My, níže podepsaní, jsme toho názoru, že ulice by měly být pojmenovány podle osobností, které pocházejí z Rohanského...

Posted by Jan Konvalinka on Tuesday, March 5, 2024

Petice požaduje pojmenovat ulice po osobnostech z díla spisovatele J. R. R. Tolkiena. „Rohanské nábřeží má nést rohanská jména. Přirozeně se tím vyřeší i častá (a oprávněná) námitka, že žádná z budoucích ulic není pojmenovaná po ženě – pojmenovat jednu z ulic po štítonošce Éowyn se vzhledem k její klíčové roli ve válce o Prsten přímo nabízí,“ uvádí petice.

Vedle toho návrh přichází i s řadou dalších konkrétních nápadů. „Navrhujeme tedy následující názvy pro nové ulice a parky na Praze 8: Théodenova, Éowynina, Thengelova, Théodredova, Éomerova, Gamlingova, Edoraská, Žlebská, Rohanských štítonošek, Pelennorských hrdinů, Park Fangorn, Park Západní Úvaly. Zbývajících sedm názvů nechť stanoví jazykovědná komise ve spolupráci s odborníky na dílo J. R. R. Tolkiena,“ píší autoři petice.

Petici do čtvrtečního poledne podepsalo více než pět tisíc signatářů. Přesto mohou být výsledky poněkud zavádějící. Mezi podepsanými nalezneme totiž také jména jako „Frodo Pytlík z Kraje“. Lidé k dokumentu připojují také své komentáře. „Protože kde byl Gondor, když se měly ulice pojmenovat konečně správně?“ ptal se jeden z nich s narážkou na děj slavné trilogie.

Praha do budoucna plánuje na Rohanském ostrově vybudovat také park. Radní schválili pojmenování nových ulic rovněž v dalších částech města. „Vycházeli jsme z návrhů městských částí a beru to jako ocenění těch, kteří v historii vědění lidstva zanechali nesmazatelnou stopu,“ komentoval pojmenování po filosofech pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

Praha.eu se dočká nových ulic a parků, pár jich bude přejmenováno. Inspirací se většinou stali známí filozofové - např....

Posted by Bohuslav Svoboda, primátor hl. m. Prahy on Tuesday, March 5, 2024

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Praha má novinku v podobě stupátka pro cyklisty

Tagy: