Pražští politici si vjeli do vlasů. Hádají se o prostranství před hotelem InterContinental

Mezi bývalými spojenci v pražské politice to vře kvůli projektu revitalizace okolí hotelu InterContinental. Lídrovi Prahy sobě Janu Čižinskému se nelíbí, že náměstek pro územní rozvoj Petr Hlaváček (STAN) měl porušit slib voličům o tom, že prostranství před hotelem zůstane nezastavěné. Na náměstí má vyrůst nový pavilon.

„Schválili jsme podepsání memoranda s investory rekonstrukce InterContinentalu. Zachránili významnou brutalistní architekturu a citlivě obnovujeme jedinečný design budovy. Součástí projektu je i nový objekt na náměstí Miloše Formana a velkorysá úprava veřejného prostranství. Náměstí bylo zastavěné i v minulosti,“ napsal Hlaváček na Facebooku.

ČTĚTE TAKÉ: Chátrající ostuda Prahy se dočká opravy. Podívejte se, jak se změní některá nádraží

„Projekt zde umisťuje nový pavilon, oživuje zanedbaný prostor, přidává zeleň, posiluje průchodnost i bezbariérovost. Vjezdy do garáží i výduchy se přesouvají mimo náměstí, zklidní se zde doprava a přibude parkování i pro veřejnost. Investoři řádně komunikovali s místními rezidenty a projekt u nich má převažující podporu. Nyní bude projednáván s dotčenými orgány. Pokud bude schválen, což je na rozhodnutí příslušných úřadů, vznikne zde velkorysý veřejný prostor s kvalitní soudobou architekturou,“ doplnil.

Schválili jsme podepsání memoranda s investory rekonstrukce InterContinentalu. Zachránili významnou brutalistní...

Posted by Petr Hlaváček - náměstek pro rozvoj on Monday, February 19, 2024

To se však nelíbilo Čižinskému. „Já bych to neuměl, kandidovat v roce 2018 pod slibem Spojených sil voličům, že to prostranství zůstane nezastavěné, a pak hlasovat pro zastavění,“ napsal v komentáři pod příspěvkem.

Čižinský se následně odvolával na slova tehdejšího lídra kandidátky Spojených sil pro Prahu Jiřího Pospíšila (TOP 09), který v roce 2018 vedl koalici, jejíž součástí byl také Hlaváček. Pospíšil v přiloženém mailu sliboval, že koalice udělá veškeré kroky, aby zůstala plocha bez zástavby.

„Řekl bych, že tohle je zástavba. A řekl bych, že to je podvod na voličích. Jen Praha sobě drží slovo,“ napsal starosta Prahy 7. „Slib voličům je slib voličům. Nejen politik má držet slovo,“ dodal.

Posted by Jan Čižinský on Monday, February 19, 2024

Hlaváčka a představeného projektu se naopak zastal známý biochemik Jan Konvalinka. „Velmi se mi to líbí, gratuluji. Nechat tam dál betonový plácek s maceškami by bylo určitě jednodušší. Přeji pevné nervy se zastánci koncepce ‚my Prahu nedáme, radši ji zbouráme‘,“ napsal v komentářích.

Proti argumentům Čižinského vystoupili také další. „Já bych zase neuměl kandidovat do Poslanecké sněmovny za program KDU-ČSL. Vážím si vás, ale myslím, že umíte lepší argumenty,“ reagoval jeden z diskutujících.

Mohlo by vás zajímat: Růst Středočeského kraje zatěžuje Prahu, říká Hlaváček. Studie má pomoci odvrátit hrozivý scénář

Tagy: