Kde jste kdo? Zmatený Biden si podal ruku se vzduchem, nikdo kolem něj nebyl

Americký prezident Joe Biden znovu rozšířil svoji sbírku zmatených momentů. Po zakončení projevu na univerzitě v Severní Karolíně podával ruku neexistujícímu člověku a nějakou chvíli mu trvalo, než si uvědomil, že vedle něj nikdo nestojí.

Úsměvně zakončený projev poměrně komicky i odstartoval. Devětasedmdesátiletý Biden v úvodu zvolal rýmující se „hohoho, Greensboro“, aby pozdravil město ležící v Severní Karolíně, ve kterém ve čtvrtek vystoupil.

Když na půdě univerzity zakončil svůj projev, jehož hlavním tématem bylo financování výroby polovodičů, ještě poznamenal „Bůh žehnej vám všem“. A pak nastal okamžik, který se začal na sociálních sítích virálně šířit. Nápadně připomínal takzvaný „meme materiál“ s hercem Johnem Travoltou z filmu Pulp Fiction.

Biden se otočil směrem doprava a svoji pravou ruku nastavil tak, aby jí mohl někomu potřást. Jenže v okruhu několika metrů se nikdo nenacházel. Hlava státu se ještě nejistě rozhlédla, čekala, jestli se někdo nechopí jeho pravice, posléze odkráčela z pódia.

Biden zřejmě čekal, že se přiblíží aspoň Malcolm Hawkins, student elektrotechniky, který ho na začátku uvedl, ale marně. „Kde jsou ošetřovatelé z Bílého domu a z Bidenovy rodiny, jejichž úkolem je, aby vypadal dobře? To je opravdu bizarní, pokud tedy nechtějí, aby vypadal jako pacient s demencí,“ napsala na sociální sítě bývalá místopředsedkyně kalifornské republikánské strany Harmeet Dhillonová.

Pozdvižení ve stejném vystoupení způsobil i moment, kdy Biden tvrdil, že byl profesorem Pensylvánské univerzity, ačkoliv nikde nikdy neučil.

Už v únoru šla z USA zpráva, že se téměř čtyři desítky republikánských kongresmanů přidávají k apelu na amerického prezidenta Joea Bidena, aby podstoupil Montrealský kognitivní test a vyvrátil tím podezření, že trpí demencí.

Mezi nejslavnější Bidenovy omyly patří například ten před prezidentskými volbami v roce 2020, kdy si na mítinku ve Philadelphii spletl svoji vnučku s pět let mrtvým synem. „Toto je můj syn Beau, kterého mnozí z vás pomohli zvolit do delawareského Senátu,“ konstatoval Biden a poté vzal kolem ramen vnučku Natalie. Ani to ale nebylo všechno, poté objal svoji další vnučku Finnegan, ale i tu si spletl se slovy „toto je moje vnučka Natalie“.

Po vypuknutí války na Ukrajině spáchal prezident další řečnickou chybu, kterou nešlo přeslechnout. „Stojíme při vás. I kdyby Vladimir Putin obklíčil Kyjev s tanky, nikdy si nepodrobí srdce a duše íránského lidu,“ řekl Biden, když chtěl pochválit Ukrajince.

Tagy: