Stávkový den očima rodičů? Podporují ji. I za cenu dovolené, kterou si šetřili na Vánoce

Stávkový den donutil rodiče zůstat s dětmi doma.

Příběh rodiny bez školky

Řada rodičů zůstala v pondělí s dětmi doma. Kvůli stávce museli někteří požádat zaměstnavatele o home office nebo si dokonce vzít dovolenou, s níž nepočítali. Jednou z rodin, která se musela se současnou situací vypořádat, jsou i Tesařovi z Kobeřic, které navštívila redakce CNN Prima NEWS.

Tesařovi místo ranního shonu čekal pomalý start do pondělního dne. Ráno bylo stejné jako o běžném víkendu. Děti byly rády, že nemusejí brzy vstávat a můžou se dívat na pohádku. Méně nadšená už byla maminka, která musela ještě během dopoledne pracovat.

ČTĚTE TAKÉ: Chcete, abychom se zadlužovali? Musíme provést úsporné kroky, ne ustupovat, vzkázal Fiala odborům

„Přivstala jsem si, nachystala pracovní věci a během toho co děti snídaly, jsem stihla meeting se šéfem. Ten je rád, že zatím žiju a nejsem šedivá. Domluvili jsme se na nějakých věcech, které budeme spolu řešit v úterý osobně v práci,“ popsala pro CNN Prima NEWS Marie Tesařová.

Na stávkový den dostala home office, přestože je ve zkušební době. Zaměstnavatel jí vyšel vstříc, i když se o uzavření školy dozvěděla až minulý čtvrtek. Oběd si předvařila už o víkendu, aby zvládla nutné pracovní povinnosti a měla čas na děti.

I přesto, že stávka paní Marii zkomplikovala pracovní povinnosti, mnoho jejích známých na tom prý bylo hůř: „Někdo klasicky musel přistoupit k řešení formou dovolené, což jim nevyhovuje, protože už měli napočítanou dovolenou na vánoční svátky,“ uvedla.

Přesto podle ní většina rodičů důvody stávky schvaluje: „Byla bych ráda, aby moje děti měly kvalitní vzdělání zajištěné, a je opravdu důležité, aby to nebylo jen přes učitele, ale i pomocný personál, kterých se stávka přímo týká. Věřím, že ve výsledku k něčemu bude.“

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Samoživitelky čekají náročné Vánoce. Mnoho z nich nemá finance na dárky ani stromeček

Tagy: