Kdo bude příštím prezidentem? Babiš udělal první krok, šance ale rostou Petru Pavlovi

Petr Pavel

Kdo bude prezident?

Vstřícný, nekonfliktní a věcný. Tak politologové hodnotí čtvrteční projev premiéra Andreje Babiše (ANO) k národu. Řada z nich v něm navíc viděla i náznaky prezidentské řeči, což je podle nich signál, že se končící předseda vlády chystá na prezidentskou kampaň. Průzkumy a sázkové kanceláře ale mezitím začínají čím dál víc favorizovat třeba generála Petra Pavla.

V den výročí vzniku samostatného Československa, 28. října, k národu tradičně promlouvá hlava státu. Miloš Zeman je ale stále v nemocnici. Češi přesto včera o státnický projev nepřišli – vystoupil s ním ale premiér.

„Možná i nás tak trochu zachvátila nemoc. A možná je to nejen nemoc těla, ale i nemoc duše,“ řekl mimo jiné Babiš ve svém projevu. „Moc bych si přál, aby lidé začali jiným názorům naslouchat, ne je shazovat. Aby se naše společnost začala vyrovnávat s tou – jestli to tak můžu říct – nemocí duše, která ji trápí,“ dodal.

Podle politologa Pavla Šaradína šlo o státnický projev, přičemž pro Babiše může být prvním krokem ke kandidatuře na prezidenta. „Je vcelku možné, že to je první předstupeň té kandidatury,“ řekl odborník ve vysílání CNN Prima NEWS s tím, že Babišův projev by snesl srovnání s jeho loňským ve vrcholící fázi epidemie, který označil také za „velmi státnický“.

Babišův pokus se ale zatím neodrazil na kurzech sázkových kanceláří. Končící premiér měl totiž ještě před dvěma týdny kurz 2,6 a nyní mu bookmakeři s kurzem 3,0 věří ještě o něco méně. Šance naopak výrazně vzrostly generálovi Petru Pavlovi, který Babiše téměř dohnal. Jeho kurz se změnil ze 7,0 na 3,5 ku 1.

Jistý je Hilšer, co Nerudová?

Sázkové kanceláře mezi největší favority dlouhodobě řadí i rektorku brněnské Mendlovy univerzity Danuši Nerudovou. „Moje motivace, když jsem kandidovala na rektoru univerzity, byla taková, že jsem věděla, že některé věci jsou zjevně špatně a neměla jsem možnost jakkoliv je ovlivnit. Zřejmě ty úvahy lidí, kteří mě označují za možnou kandidátku, jdou stejnou cestou,“ řekla ke spekulacím o možné kandidatuře v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS Nerudová.

Napřímo a bez náznaků využil 28. říjen k vyjádření prezidentských ambicí senátor Marek Hilšer, který neúspěšně kandidoval už v roce 2018. Ten oznámil, že začíná sbírat podpisy. „Podpořte mou kandidaturu svým podpisem. Když budeme vytrvalí, společně to dokážeme. Váš občan Marek Hilšer,“ oznámil 45letý senátor na sociálních sítích.

28. říjen

Milí spoluobčané, 28. říjen je svátkem naší nezávislosti. Je také připomínkou, že naše republika vznikla na ideálech demokracie, svobody a občanské rovnosti. Náš první prezident Tomáš Garrigue Masaryk jasně řekl: demokracie není panování, ale práce k zabezpečení spravedlnosti. To je ideál. Cesta k němu nebyla za poslední století snadná a není ani dnes. Občané jsou přehlíženi a spravedlnost často trpí. Politika nás rozděluje na vítěze a poražené. To naši zemi oslabuje. Já věřím, že občan je základem silné republiky. Před zákonem jsme si rovni a všem musí být nasloucháno. Chtěl bych, aby v roce roce 2023 byl na Hradě jeden z nás. Prezident všech. Udělejme již teď spolu první krok a podpořte mě svým podpisem. Požádejte o podpisy i ostatní, o kterých víte, že jim budoucnost naší republiky není lhostejná. Když budeme vytrvalí, společně to dokážeme. Váš Občan Hilšer. Podpisový arch na podporu mé kandidatury si můžete stáhnout zde: https://bit.ly/3nF17G8

Posted by Marek Hilšer on Wednesday, October 27, 2021

Mluví se ale třeba i o jeho kolegovi z dolní komory a dalším neúspěšném kandidátovi z minulé prezidentské volby Pavlu Fischerovi nebo o skladateli Michaelu Kocábovi. „Já se k tomu nevyjádřím, dokud Zeman bude prezidentem. V tento okamžik je to tabu,“ řekl hudebník v pořadu Co Čech, to politik!

V odlehčeném duchu si však dovede představit, jak by jeho prezidentské období mohlo vypadat. „Kdybych já byl prezident – teď v humoru – tak by se po celé zemi zpívalo a tancovalo. Víte, tahle země potřebuje radost,“ dodal známý hudebník a exministr pro lidská práva.

Zdrženlivý je i další často zmiňovaný potenciální kandidát Miroslav Kalousek (TOP 09). „Abych o tom mohl být rozhodnut, tak bych o tom musel přemýšlet. Zatím jsem o tom nepřemýšlel, třeba o tom přemýšlet začnu,“ nechal se slyšet exministr financí. Prezidentské volby by se v řádném termínu měly uskutečnit zřejmě začátkem roku 2023, o přesném termínu rozhoduje předseda Senátu nejpozději 90 dní před jejich konáním.

Tagy: