Kalousek: Babišův mejdan skončil. Vyzve šéfa ANO v prezidentské volbě?

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek o prezidentské kandidatuře i o vládě Petra Fialy

Bude Miroslav Kalousek usilovat v příštích prezidentských volbách o hlasy voličů? Otázka, která v posledních dnech hýbe politickými kuloáry. Pokud by tomu tak bylo, zřejmě by došlo na velmi pikantní souboj Kalousek vs. Babiš. Sám bývalý předseda TOP 09 v rozhovoru pro CNN Prima NEWS řekl, že o tom možná začne uvažovat. Zhodnotil i skládání vlády Petra Fialy a apeloval na občany, aby byli trpěliví a nečekali, že s novou vládu se budou mít okamžitě lépe. Mejdan ale podle něj skončil.

Jak hodnotíte výsledky voleb a aktuální vyjednávání o vládě?
Hodnotil jsem to z hlediska výsledku pěti demokratických subjektů a dopadlo to mnohem lépe, než jsem doufal. 108 mandátů není křehká většina, ale výrazná převaha, která dává možnost k zásadním systémovým změnám. Současně ale varuji před euforií. Pod čarou zůstalo milion voličů, kteří mají pocit, jako by nebyly jejich zájmy ve Sněmovně zastoupeny. Pro novou vládu bude strašně důležité, aby dokázala říct, že jejich zájmy chápe.

I volič levicové strany si vás bude vážit jako pravicového politika, když ho nebudete ignorovat.

Jak to udělat? Jaké by ty kroky měly být?
Rozhodně ne populistickou politikou. Třeba už jen proto, že na ni nejsou peníze. I volič levicové strany si vás bude vážit jako pravicového politika, když ho nebudete ignorovat a vysvětlíte mu, že o jeho problému víte, že na něj myslíte, snažíte se to řešit a pokusíte se ho přesvědčit, že řešení, které nabízíte, má větší smysl než populistické nalévání peněz.

Od Petra Fialy a spol. zaznívá, že ODS je schopná ušetřit až 100 mld. korun. Že by to mělo být na provozních výdajích. Jsou to ale jen obecné fráze a dost podobné tomu, co sliboval Andrej Babiš...
Ono to těžko může být konkrétnější. Skutečně se na tom musí domluvit. Technicky to jde, já vám přes víkend navrhnu několik variant konsolidace veřejných rozpočtů, ale všechny budou mít jedno společné. Žádná z nich nebude populární, protože někomu vzkážete, že bude mít méně peněz.

A jak si to máme představit my? Že každé ministerstvo vyhodí třeba stovku úředníků?
Myslím, že státní správa musí zeštíhlet. Ale těžko si můžeme představit, že během prvního roku ušetříme nějaké velké peníze. Právě naopak, a protože mají poměrně vysoké odstupné, znamená to vyšší náklady. Řekněme, že 100 miliard, o které vláda musí rozpočet přepracovat, je určitě maximum. A je to navíc jen první krůček, pak se musí pokračovat.

Sleva na jízdném je jedna z pitomostí, která nikdy neměla být schválena.

Zeptám se tedy jinak. Kde by se mělo přestat utrácet?
Všude, kde je to zbytečné. Nebudu ministrem financí a nebudu předkládat vládě, které fandím, alternativní scénáře.

Nejde mi o alternativní scénář. Jde mi o pohled člověka, který na postu ministra financí byl a ekonomickou situaci zná.
Pohled je jasný. Rozpočet, který připravila Alena Schillerová, je mimořádně špatný, není možné ho schválit a je nutné ho přepracovat.

Může třeba pomoct zrušení slevy na jízdném?
Samozřejmě. Sleva na jízdném je jedna z pitomostí, která nikdy neměla být schválena. Pokud se zruší, je to dobrých šest miliard, ale ten problém je za 200 miliard.

Prosím, abychom tomu neříkali škrty a šetření, protože my máme deficit navržený minus 380 miliard, a pokud něco stáhneme, pořád to nebude šetření. Co kdybychom začali říkat, že nebudeme utrácet víc, než jsou naše příjmy. Je to věta, kterou každý z nás známe z domova ve chvíli, kdy prostě neutrácíme za to, na co nemáme. Buď tu zatáčku všichni společně vybereme tak, že nespadneme do dluhové pasti a všichni budeme muset něco zaplatit, nebo můžeme v této cestě pokračovat, ale pak narazíme do zdi a ten náraz bude fatální.

Mejdan skončil. Není možné vyhazovat víc, než kolik si můžeme dovolit.

Co si pod tím konkrétně máme my jako běžní lidé představit?
Běžný člověk si teď nemůže představit vůbec nic. Realita je taková, že mejdan skončil a že není možné vyhazovat víc, než kolik si můžeme dovolit. Rodina si brala spousty spotřebních úvěrů a už si nemůže brát další, aby nepřišel exekutor. To neznamená, že by se ale měla nějak významně obávat, že se jim povede výrazně hůř. Jen prostě přestanou dostávat peníze na dluh, což je docela fajn a daří se vám lépe, protože umíte lépe hospodařit.

Jak byste řešil problém s cenami energií a krachem Bohemia Energy?
Musí se najít jiné řešení, než které doporučuje vláda.

Tedy než krátkodobé odpuštění DPH?
To je úplný nesmysl, protože je to v rozporu se společnou dohodou, kterou jsme udělali v EU. DPH musí být alespoň pět procent. Vláda vědomě porušuje společnou dohodu a to je nemravné. I pokud bychom zůstali na pěti procentech, přijde mi to jako strašně neefektivní a drahý nástroj. Firmám to nepomůže vůbec a může to pomoct domácnostem, které problémem nejsou tolik zasaženy. Bude tady velký rozdíl mezi domácnostmi, které to zasáhlo hodně a které málo. Nemáme tolik peněz, abychom mohli pomoct všem. To znamená, pomozme pouze těm, které to opravdu postihlo. Budeme-li chtít pomoct všem, ti, které to opravdu postihlo, dostanou málo.

Pojďme k nově vznikající vládě Petra Fialy. Budete v ní hrát nějakou roli?
Jediná role, kterou hraji, je ta poradní, když mě o to někdo požádá. Jinak jsem svobodný člověk, politikou se neživím, jen mám ty třicetileté zkušenosti.

Kdyby vás požádali o to být náměstkem na ministerstvu, přijal byste to?
Určitě ne. Po těch třiceti letech práce je těžko mou ambicí, abych byl státní úředník.

Jak se aktuálně na skládání vlády díváte?
Myslím, že to probíhá standardně. Jsou tady dva programy, mezi kterými je třeba najít nějaký programový kompromis a pak i ten personální. To bývá bolestivé, protože musíte dělat kompromisy nejen napříč stranami, ale i uvnitř stran.

Pět subjektů je k vládě odsouzeno a bude to samozřejmě velmi těžké.

Není doba na skládání vlády přece jen moc dlouhá? Nedal Petr Fiala zbytečně Andreji Babišovi do rukou moc času, aby ho mohl v rámci svého marketingu šikovně využít? Připomeňme třeba lákaní Vlastimila Válka do vlády a podobně.
Čas, který běží, považuji za trestuhodně promarněný. Jsme ve fázi, kdy nemáme Sněmovnu, ustavující schůze té nové bude až 8. listopadu. Vláda s legitimními pravomocemi se první den po volbách začala chovat jako opozice a vítěz voleb ty pravomoci nemá. Ty může dostat až po ustavující schůzi a demisi vlády Andreje Babiše. Opakuji, ten čas – minimálně 14 promarněných dnů – je trestuhodný.

Udělal podle vás pan prezident chybu, že nesvolal Sněmovnu na dřívější termín?
Tohle by prostě žádný prezident se zdravým úsudkem neudělal, protože on připustil tento absurdní stav. Je to podle mě projev nezdravého úsudku a kdoví, jestli byl vůbec jeho.

Není logické, že se takto Andrej Babiš začal chovat?
Není. On je vláda a nikdo z něj nesundal pravomoc. Je to jen projev jeho hanebného chování, ale u něj už mě nemůže nic překvapit.

Není to ani dobrý tah po marketingové stránce?
Není. Poslouchal jsem projev ministra Havlíčka, kdy mu bylo vyčítáno, že v předvolební kampani říkali mnoho lží, a on tvrdil, že byli marketingově důrazní. Tak já říkám, že lež není názor ani marketing. Lež je lež a hanebnost a za lež by měli být politici trestáni, a nikoliv chváleni, jaký mají dobrý marketing.

Není Petr Fiala ve vyjednávání o vládě pomalý?
Není, proč by měl být. To byste mohla říct ve chvíli, kdy by mohl být druhý den po volbách jmenován premiérem, ale to on nemůže. Říkat, že je někdo na straně vítězů pomalý, je komické.

Můžete nám, prosím, vysvětlit svůj nedávný tweet, který právě na Petra Fialu míří?

Tím chci říct, že nová vláda, která se, pěvně věřím, začne chovat slušně a doufám, že nebude lhát a podvádět, bude dostatečně důrazná v tom, aby se vyrovnala s dědictvím Andreje Babiše. Jak ve státní správě, tak v rozpočtu. Tam, kde by váhala a vydávala to za slušnost, by to bylo slabostí – a to by se jí vymstilo.

Jak se díváte na vyjednávání ze strany Pirátů? Chtějí stejně resortů jako STAN, poté se řešila Olga Richterová na MPSV. Ozývají se i hlasy ze STAN, že Piráti vlastně nevědí, co chtějí...
Jak běží vyjednávání, nevím. Vím, jak vypadá smlouva mezi STAN a Piráty a ta by podle mě měla být dodržena. Zažil jsem tuto situaci v roce 2002, kdy KDU-ČSL celkem brutálně vykroužkovala Unii svobody. A lidovci si uvědomovali, že to není tak, že by měli více voličů, ale že disciplinovaná menšina vykroužkovala nedisciplinovanou většinu. A to se stalo i nyní. Poslanci STAN byli zvoleni hlasy pirátských voličů. Pirátští kandidáti byli vykroužkovaní voliči STAN. Neznamená to, že STAN by měl více voličů než Piráti.

Takže by podle vás měli dodržet heslo: Společně do vlády – společně do opozice?
Zcela určitě. Podle mého názoru platí ta smlouva, a jestliže budou mít stejně ministrů, znamená to, že slovo bylo dodrženo a podaná ruka Starosty platí. Pokud tomu tak nebude, tak si nemyslím, že by to bylo fér.

Věříte, že pětikoalice může skutečně efektivně fungovat?
Těch pět subjektů je k tomu odsouzeno a bude to samozřejmě velmi těžké. Na druhé straně problémy jsou tak obrovské, že když se budou soustředit jen na to základní a nepůjdou do velkých detailů, ty zásadní věci jim na čtyři roky vydrží.

Co jsou ty zásadní věci?
Funkčnost státní správy a důvěra v demokratické instituce. Je to v takovém rozvalu, že to vidím jako větší prioritu než konsolidaci veřejných rozpočtů, která je samozřejmě hned na druhém místě. V příštím roce nás čeká předsednictví EU a s tím pochopitelně souvisí i to, co jsou naše priority. Nemůžeme na vše říkat jen „ne“. Naším úkolem je, jak to, co my považujeme v EU za zásadní, dostat do postulátů celé unie, aby si to všichni vzali za své. To můžete jen tehdy, když svým partnerům vyhovíte někde jinde. A to je velmi složitá diplomatická úloha, kterou Babišova vláda nezvládala.

Je podle vás rozumné, že Markéta Pekarová Adamová ve vládě nebude? Neoslabí to její pozici?
Samozřejmě je praktičtější, když jsou předsedové stran ve vládě všichni. Ale při dobré komunikaci to jde i bez toho a není to překážka.

Jste na ni jako na pokračovatelku ve vedení strany pyšný?
Nemám proti ní sebemenší výhrady, udělala obrovský kus práce a já jsem jí k tomu tleskal.

Jaká je budoucnost TOP 09?
Řeči o tom, že se jedná o jednorázový projekt Kalouska a Schwarzenberga v roce 2009 se ukázaly jako nepravdivé. Strana si obhájila svou pozici a bude tady furt. Byli jsme zakladatelé strany a neodešli jsme z ní. Dál jí držíme palce a jsme rádi, když můžeme mladším předávat zkušenosti. Ve straně se tváře střídají, ale ideje zůstávají. Obhájila si své pozice na politické scéně. Je v Senátu, Sněmovně, v obcích, krajích, v Evropském parlamentu.

Je budoucnost TOP 09 třeba ve spolupráci se STAN, jak tomu v minulosti bylo?
TOP 09 obsluhuje jiné voliče než STAN. Oni mají poměrně velkou schopnost využít voliče svých partnerů a kráčet dál silnější. Nedělá jim problém se ideově ztotožnit s konzervativní stranou, jako je TOP 09, nebo nyní s progresivní levicí v podobě Pirátů. Vždy jim prospělo, že využili voličský potenciál ideově zakotvených stran. Otázka je, jestli dokážou najít nějakou vlastní ideovou zakotvenost. Stále to není nic jiného než profesní sdružení komunálních politiků, ale ideová a hodnotová zakotvenost tam není.

Voliči mají často sklon si myslet, že den po volbách se nemocní uzdraví, růže rozkvetou a ptáci začnou zpívat...

Je dobře, že je tady po cca 10 letech u vlády pravice, pokud se budeme toho pravolevého dělení politického spektra držet?
Víte, je dobře, že je tady zpět u vlády demokracie. Tyto volby nebyly zápasem mezi pravicí a levicí, ale zápasem mezi demokracií a právním státem na straně jedné a oligarchií a populismem na straně druhé. Zvítězili jsme tak, že jsme dostali šanci, a teď to nesmíme zkazit.

Zvládnou to tyto strany?
Musí. Chtěl bych při této příležitosti každého poprosit, aby neměl nepřiměřená očekávání. Volby dopadly tak, že příznivci dvou koalic byli nadšeni a často mají takoví voliči sklon si myslet, že den po volbách se nemocní uzdraví, růže rozkvetou a ptáci začnou zpívat, a když nezačne být výrazně líp do půl roku, začnou se hněvat a ztrácejí sympatie. Chci poprosit, neprohrajme to na nepřiměřená očekávání. Problémy, které tady Andrej Babiš zanechal, jsou tak obrovské, že pokud se ve vládě za čtyři roky podaří otočit trendy, udělal se obrovský kus práce. Nemůžete čekat, že do roka vláda vše vyřeší a bude to dokonalé, ale jde o to, aby to bylo každý den lepší, a vláda se o to bude snažit a my bychom ji v tom měli podpořit.

Nemůžeme chtít zázraky za dva měsíce. Máme právo od vlády chtít, aby nelhala, pracovala poctivě a aby to bylo každý den lepší.

Není to jejich právo, těšit se, co jimi zvolení politici předvedou?
Těším se také, ale očekávání musí být přiměřené. Nemůžeme chtít zázraky za dva měsíce. Máme právo od vlády chtít, aby nelhala, pracovala poctivě a aby to bylo každý den o kousíček lepší.

Jste už rozhodnut, jestli půjdete do prezidentských voleb, ať už budou kdykoliv?
Abych o tom mohl být rozhodnut, tak bych o tom musel začít přemýšlet. Zatím jsem nezačal, ale třeba začnu.

Ani s přáteli nebo s rodinou se o tom nebavíte?
Rozhodně to zatím nebylo ve fázi, kdy bych o tom začal vážně přemýšlet ze všech stran, které takovéto rozhodnutí vyžaduje. To jsem nezačal.

Co by se muselo stát, abyste o tom začal přemýšlet?
To si zatím nechám pro sebe.

Je možné, že nás bude čekat souboj o prezidentské křeslo mezi Miroslavem Kalouskem a Andrejem Babišem?
Možná o tom začnu přemýšlet, možná taky ne. Ani nevím, jestli Andrej Babiš chce kandidovat.

V kuloárech už se o tom debatuje několik měsíců a minimálně z jeho veřejných projevů se zdá, že na prezidentské křeslo skutečně míří.
Věci často nejsou tak, jak vypadají.

Hledání nového prezidenta je vzhledem ke zdravotnímu stavu Miloše Zemana aktuálnější než před půl rokem. Zároveň je možné, že bude třeba ho najít během 90 dnů. V takovém případě by měli šanci hlavně ti, kteří by měli podporu poslanců nebo senátorů, protože získat 50 tisíc podpisů občanů by bylo velmi složité.
V předčasných volbách nemůžete sehnat 50 tisíc podpisů. To je vyloučené. Je otázkou, jak by se v takovém případě chovala politická scéna, která je vybavena tou nominací. Máme-li přímé volby prezidenta, ten výběr by měli dělat voliči. Když ho bude dělat vedení politických stran a budou hledat kompromisního kandidáta, ten má jednu nevýhodu – nesmí nikomu vadit. Pak vám z toho nevyjde nikdo jiný než slušný člověk, ovšem bez barvy, chuti a zápachu a bez ideové minulosti a zápasů. A já si nejsem jist, jestli je někdo takový ten ideální kandidát. To by měli rozhodnout voliči. Úpornou snahu, aby politické strany měly jednoho jediného kandidáta, nepokládám za úplně nejrozumnější a nejférovější ve vztahu k voličům.

Jak se na dění kolem pana prezidenta díváte?
Je to na jednu stranu strašně smutné a na druhou stranu strašně nebezpečné. Smutné je to tím, že je tady nemocný člověk, který má právo na ohled a elementární úctu. Na druhou stranu ten člověk je vybaven prezidentskými pravomocemi, které jsou zásadní, zvlášť v době, kdy má vláda podat demisi. Právě má začít prezidentská sezona a my nevíme, jestli prezident může pravomoci vykonávat se zdravým úsudkem a se svou svobodnou vůlí. Prezidentské pravomoci se nevykonávají ani nohama, ani játry. Nemusí chodit a může mít i nemocná játra, ale jako občan chci mít jistotu, že jeho rozhodnutí vychází ze zdravého úsudku a svobodné vůle – a tuto jistotu teď nemáme.

S aktivací článku 66 Ústavy souhlasíte?
Pokud budou pochybnosti, a ty podle mě stále jsou, je aktivace zcela namístě. To není nic proti tomu člověku, ale je to něco, co ho chrání, aby se on mohl uzdravit.

Tagy: