Kdo chce psa bít, hůl si najde, brání se Fiala kritice. Vysvětlil svá slova o akcionářích ČEZ

Premiér Petr Fiala (ODS)

Co na to premiér (4)

Kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde. V pořadu Co na to premiér na CNN Prima NEWS to řekl předseda vlády Petr Fiala (ODS). Reagoval tak na kritiku spojenou s jeho nedávným výrokem o akcionářích společnosti ČEZ. Fiala ve studiu kromě jiného zdůraznil, že vláda ctí soukromý majetek i práva akcionářů. „Na druhé straně je naší povinností zajistit veřejnosti dostatek energie za přijatelné ceny,“ dodal.

„Použil jsem nějakou větu, která reagovala na otázku z médií. Podstatná část mé výpovědi byla přece jiná. Kdo ji chtěl slyšet, tak ji slyšel. Řekl jsem, že vláda nikdy nepřemýšlela o tom, že by poškodila minoritní akcionáře ČEZu a že ctí jejich práva i soukromý majetek. Tohle zaznělo úplně jasně,“ řekl Fiala ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tahanice o pravicové voliče? Spolu ztrácí, Přísaha bojuje. Své může říct i Kalousek

Zpětně tak vysvětlil svůj kontroverzní březnový výrok z rozhovoru pro podcast Crunch. „Když mluvíme o menšinových akcionářích, tak si nemůžeme představit drobné střádaly, myšleno pozitivně. To jsou často velcí bohatí podnikatelé se stamilionovými majetky,“ uvedl tehdy. Zmíněné prohlášení rozčílilo některé akcionáře ČEZu. Političtí analytici byli zároveň překvapeni, že takové prohlášení použil pravicový premiér.

„Pouze jsem chtěl zmínit, že mezi takzvanými drobnými akcionáři ČEZu jsou i velmi bohatí lidé. Jak se říká – kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde. V tomto případě si někdo musel hledat tu hůl hodně těžko. Nevím, na koho je kdo naštvaný,“ podivoval se Fiala v pořadu Co na to premiér.

Podle něj se vláda v oblasti energetické politiky chová velmi odpovědně. „Respektujeme soukromý majetek, investované peníze i legitimní očekávání. Na druhé straně je naší povinností chránit veřejnost a zajistit jí dostatek energie za přijatelné ceny. Podle toho postupujeme,“ vysvětlil Fiala, přičemž nepřímo hájil takzvanou windfall tax.

Tagy: