Ostrá přestřelka Fialy a Babiše: Spílali si do drzých miliardářů a akademiků z jiné galaxie

Premiér Petr Fiala (ODS) a předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Babiš by měl o odtržení od reality mlčet, řekl Fiala

Na sociálních sítích došlo ke slovní přestřelce mezi premiérem Petrem Fialou (ODS) a šéfem opozičního hnutí ANO Andrejem Babišem. Politici se přeli o to, kdo z nich je blíže běžným lidem. Předseda vlády se ohradil proti nařčení svého politického soka, že občanům nerozumí. Podle Fialy jsou to od dlouhodobě privilegovaného člověka a miliardáře „nehorázná a drzá slova“. „Nenechám se poučovat akademikem odtrženým od reality,“ reagoval Babiš.

Spor mezi premiérem a bývalým ministerským předsedou odstartoval Fialův příspěvek na sociální síti X, v němž se ohradil proti Babišovým nařčením. „Jsem jím opakovaně obviňován, že jsem z jiné galaxie a nevím, jak lidé žijí. Připadá mi to jako něco tak nehorázného, že se to snad ani nedá komentovat. Divím se, že to někdo bere vážně,“ prohlásil před novináři v přiloženém videu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hádka ve Sněmovně. Politický gauner, dvouprocentní strano, křičel Okamura na Bartoška

„Celý život se věnuji vzdělávání, byl jsem učitel, působil jsem mezi lidmi a studenty a žil úplně normální život. Že se tohle odváží říct člověk, který byl celý život privilegovaný, za komunistů byl komunista a ještě mezi privilegovanými patřil k privilegovaným – ne všichni komunisti mohli studovat a žít v zahraničí, a po listopadu 1989 se stal velmi rychle bohatým a posléze miliardářem, pokládám za mimořádně nevkusnou drzost. Spíš by měl pokorně mlčet,“ pokračoval Fiala. Babiš se podle něj pohybuje v „úplně jiném světě než normální lidé“.

Babišova reakce na sebe nenechala dlouho čekat. „Pane Fialo, já jsem si vše odmakal. Z nuly jsem vybudoval holding, který dnes zaměstnává 40 tisíc lidí. V politice, i před vstupem do ní, jsem vždy lidem pomáhal. A pomáhat budu i až z ní odejdu. Stále čtu příběhy lidí, kterým pomáhá i nadace, které předsedám. S lidmi se neustále bavím, jezdím za nimi a oni chodí za mnou. Mám je totiž rád. Vy nejenže lidem nerozumíte, vy o jejich životech nevíte vůbec nic, protože se o ně nezajímáte a nikdy jste se ani nezajímal. O tom to celé je. Kvůli vaší vládě lidi chudnou a zhoršuje se jim životní úroveň. Fakt se nenechám poučovat akademikem, který každý den dokazuje, jak je odtržený od reality,“ napsal premiérovi na sociální síti X.

Do hádky vstoupil i Kalousek

Do pře se zapojili i další politici. „Teď nevím, kterou nulu máš na mysli. Tu nulu, o kterou nenavýšili zrádní zástupci akcionáře základní jmění, a umožnili ti ukrást Petrimex? Nebo tu nulu, kterou jsi nemusel vracet ‚spolužákům ze Švýcarska‘?“ zpochybnil Babišovy podnikatelské začátky Miroslav Kalousek (TOP 09). „Ty příběhy lidí jste četl, už když jste byl důvěrník StB?“ rýpla si do minulosti šéfa ANO europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS). Babiš okolnosti spolupráce s komunistickou zpravodajskou službou rozporuje.

Zastání se dočkal i on. „Pane premiére, že se nestydíte. Podle vašich výstupů a proslovů jste buďto skutečně odtržený od reality a netušíte, jakou bídu a těžkosti dnes mnoho lidí musí snášet, anebo to víte a pak to arogantně přehlížíte. Nevím, co je horší. Přijďte někdy mezi obyčejné lidi do hospody,“ vzkázal Fialovi předseda ANO v Praze Ondřej Prokop.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: „Kalda“ je vtipný a krásně mluví, překvapil Babiš chválou rivala. Kalousek ji neocenil

Tagy: